Новини

Сьогодні – День Конституції України

В Україні 28 червня відзначають державне свято – День Конституції.

Сьогодні виповнюється 26 років з дня ухвалення Основного Закону. Цьогоріч Україна відзначає День Конституції в умовах воєнного стану.

“Засади ухвалення Конституції України 26 років тому є засадами нашої боротьби зараз. Пояснюють, чому і за що ми б’ємося. Це право українського народу на самовизначення, всенародно схвалена незалежність України, незворотність її шляху до Європи. Це відповідальність перед Богом, власною совістю, попередніми, нинішнім та прийдешніми поколіннями. З Днем Конституції України, дорогі громадяни!”, – зазначив у своєму зверненні Президент України Володимир Зеленський.

Конституція – основний закон, який гарантує кожному громадянину країни свободи і права, а також визначає політичний устрій держави.

Саме 28 червня 1996 року Верховна Рада прийняла Конституцію незалежної України. Відбулося 24-годинне безперервне засідання, на якому проголосували та ввели в дію Конституцію України. Тоді за її ухвалення проголосував 321 депутат (потрібно було набрати щонайменше 300 голосів).

Україна з усіх країн колишнього СРСР ухвалила нову Конституцію найпізніше – аж на п’ятому році незалежності. До цього використовувалася стара Конституція УРСР. Від 1991 року було запропоновано цілих 15 проєктів цього важливого документа, а активна робота над ним зайняла три місяці. Міжнародним товариством була схвалена Конституція України, адже її тоді назвали однією з найдемократичніших у світі.