Факт-новини: оперативні сюжети

Меморіальний комплекс у Ялівщині: на якому етапі проєкт

Featured Video Play Icon

Меморіальний комплекс на території старого кладовища у Ялівщині, де під час боїв за Чернігів ховали загиблих військових та цивільних наближається до реалізації. 21-го липня виконавчий комітет міської ради вніс зміни до комплексної цільової програми розвитку сфери ЖКГ нашого міста і передбачив виділення 41 мільйона гривень на створення комплексу. Остаточно виділення коштів мають затвердити депутати міської ради на сесії.

Проєктування і роботи ми почнемо у цьому році. Це буде якісно, ми презентували і макет попередній, і обговорення було публічне, і містобудівна рада була з цього питання. Ми рухаємось у цьому напрямку, і, думаю, ми зможемо розпочати ці роботи, – говорить в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Концепція меморіального комплексу в Ялівщині створювалася у тісному контакті з родинами та близькими загиблих військовослужбовців.  Наразі вже створено ескізний проєкт. До нього входить металева стела з голубами, які символізують душі загиблих, алея та доріжки, вимощені тротуарною плиткою, уніфіковані надгробки, система освітлення та лавки. По периметру комплексу висадять кущі.

Ми в цілому по території комплекса погодили все – і пам’ятник, і плитку, і як освітлення буде виглядати, як буде розміщено – все чітко погоджено. Єдине, що залишилося погодити, останні штрихи, це як будуть виглядати індивідуальні надгробки. Зрозуміло, що це найскладніше питання, адже у кожної родини є своє бачення, як би вони хотіли, а ми намагаємось збалансувати, щоб вони були однакові всі, – зазначає Ломако.

Нагадаємо, під час боїв за Чернігів на старому кладовищі у Ялівщині поховали 1188 людей, серед яких 75 військових. Це було необхідно, адже на Яцево стояли російські війська. Наразі близько 200 родин загиблих вирішили перепоховати своїх близьких.