Факт-новини: оперативні сюжети

“Брудний піар”: військові про вчинок депутатки Семененко (Рейко)

Featured Video Play Icon

Для багатьох ця земля свята – тут знайшли свій “останній спочинок” захисники Чернігова та цивільні, вбиті російським агресором. Ще вчора на кладовищі в урочищі Ялівщина прощалися з Героєм, а сьогодні під час акції “Гроші на ЗСУ” депутатка Чернігівської міської ради влаштувала перформанс під стінами муніципалітету.

Я сьогодні трохи запізнилася, тому що заїжджала на наше кладовище в Ялівщині і вирішила привезти невеличкий сюрприз для нашої міської ради, яка геть забула, що у нас йде війна, яка геть не думає про тих хлопців, які там лежать, про їхніх рідних, як вони дивляться на все це, що відбувається тут. Про тих хлопців, які воюють. Якби вони хоч раз відчули як це поховати друга, поховати батька, поховати свою рідну людину, кохану. Я думаю тут не було б ні корупції, ні дерибану, нічого взагалі. Тому оцей сюрприз невеличкий сьогодні для них. Будемо користуватися народними традиціями, — говорить Марина Семененко (Рейко), депутатка Чернігівської міської ради.

Біль втрат добре відомий Олександру, сержанту ЗСУ, який разом з побратимами тільки поховав тут свого наставника. Захисник зранку в соцмережах побачив відео і був обурений. Каже, військові гостро потребують допомоги, і отримують її від волонтерів та громади, а такі дії вважає брудним піаром.

Ну треба назвати речі своїми іменами.А як це? Ганебний, брудний піар. А як це можна назвати? 

А враховуючи те, що ми вчора тільки похвали нашого товариша, славетного воїна, і так робити. Ну у мене немає цензурних слів стосовно цієї вихідки. Якщо хтось хоче попіаритись на збройних силах, ще на чомусь, хай робить це якимось іншим чином. Ми ж військові поза політикою, але ж ми є людьми і нам дуже боляче, коли якісь люди, якщо це можна назвати людиною, людським вчинком, роблять так над могилами наших товаришів.Тут вже дуже багато хлопців загиблих і цивільних, яких я особисто знаю, когось гарно знаю, хтось був моїм товаришем.

Хочеш допомогти, допомагай. А отак робити, я не знаю, мабуть немає у людини честі, совісті. Якби так до неї прийшли на могилу родичів, знайомих і так би зробили, я думаю,вона б дуже була засмучена, — каже Олександр Крива, захисник Чернігова, військовослужбовець.

Відео викликало обговорення і суспільний резонанс. Чернігівці у коментарях у соцмережах зокрема так оцінили дії депутатки.

  • “Порушені етичні норми, людські….кидати землю з кладовища це казна що”
  • “Марина Семененко, вибачте, але ви займаєтесь популізмом і самопіаром”
  • “Чому оті молодики, що так активно викрикують якісь гасла, не йдуть до лав ЗСУ? Ото дійсно було б патріотично! “
  • “Особливо дратує, що у цьому політпіарі на кістках беруть участь чоловіки, які зараз могли б реально допомагати на фронті, а не займатися політклоунадою”

Коментуючі вбачають наругу над пам’яттю, такі дії чіпляють почуття батьків та родин захисників. 

Справді потурбували спокій їхніх дітей. Ну, можна собі тільки уявити, якщо вони побачать певне відео, який буде їхній стан. Молитись, щоб Господь дав розуму, дав витримки найперше і рідним, і близьким, і тим людям,хто, можливо, щось хотів показати, можливо, не до кінця подумав. Під час війни спекулювати на темі військових не варто і не потрібно, військовим потрібно допомагати, але не спекулювати в жодному разі, — говорить Роман Кіник,  настоятель собору Святої Катерини.