ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Майже 500 кг каштанів: як чернігівські дітлахи збирають гроші для військових?

Featured Video Play Icon

-Я збираю каштани для ЗСУ. Щоб нарешті була перемога .

На подвір’ї дитячого садка кипить робота. Менш ніж за місяць дітлахи назбирали 472 кілограми каштанів. І це не просто розвага – так маленькі чернігівці долучаються до важливої справи.

Одна зі співробітниць запропонувала — давайте зробимо таку акцію «Каштани збирай — ЗСУ допомагай». Нам хотілося всім допомагати, щоб краще, швидше настав мир, перемога й тому ми запропонували, дали оголошення у своїх групах у вайбер і діти, батьки, усі із задоволенням почали зносити ці каштани, – розповіла завідувачка садочку №10 Наталія Муцька.

Акцію вихователі придумали ще минулого року, аби не лише посилити інтерес малечі до природи, а й підтримати військових, які боронять нашу державу. Всі зароблені з продажу каштанів кошти передадуть на потреби наших захисників та захисниць.

-Дітям подобається. Ви знаєте, і на прогулянці вони залучені, вони вже з такого маленького віку знають, що треба допомагати, що таке відбувається в нас у країні, що вони також помічники, що вони ось зараз допомагають. Це, знаєте, це патріотизм, це все-таки ми виховуємо в дітях, що ми повинні поважати один одного й допомагати один одному, тому що ми ж українці, – зазначила Наталія Муцька.

Плоди продають волонтерам, які відправлять їх на фармацевтичний завод. Там каштани перетворяться на ліки та парфумерію.

-Зараз ми їх збираємо, після цього всього ще їх очищаємо і проводимо, так сказати, первинну переробку. Ми ще проводимо сушку, сушимо їх, щоб не було більше 10 % вологості й потім їх знову пакуємо в мішки і відправляємо на завод, – повідомив волонтер Денис Подоляк.

Цьогоріч лише дитячий садок № 10 зібрав 13 мішків на суму понад 2300 гривень. За словами Дениса Подоляка, чернігівці від маленьких до старших охоче здають каштани – для цього достатньо зателефонувати волонтерам і вони під’їдуть у будь-який район міста.

-Дуже багато бажаючих, не встигаємо, люди вже й лаються і все. Машина, скажемо так, теж не резинова, тому ми наберемо й поїдемо. На наступний день теж заїжджаємо і знов забираємо. Так сказати відбою немає, – підкреслив Денис Подоляк.

Уже понад 6 років волонтери працюють у Чернігівській, Полтавській та Київській областях. Кожен рік вони долучають до збору каштанів усе більше міст і селищ із різних куточків України та закликають приєднуватися всіх небайдужих.