ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Макети будинків та дерев’яне мереживо: на форумі презентували результати проєкту «City Makers»

Featured Video Play Icon

На фоні пошкоджених вибуховою хвилею стін та вікон університету – макети будинків швидкого зведення, модульних містечок та рідної альма-матер, створені за допомогою 3D-друку, лазерного різака, та іншого обладнання, віар-тури мозаїчними зупинками Чернігівщини, як приклад демонстрації проєктів майбутніх будівництв, а також типові елементи автентичного дерев’яного мережива і власне готового різьблення, що вже скоро відродить колишню велич іще одного будинку Чернігова.

Відновлюють зараз будинок на Гончій, і ось це є приклади, які будуть на цьому будинку. Це робила кафедра деревообробки, безкоштовно для дерев’яного мережива Чернігова. І ми хотіли цим стендом показати, розказати, які є типи, і щоб люди розбиралися в своїй історії, – зазначила студентка Національного університету “Чернігівська політехніка” Катерина.

Всі ці локації – результати п’яти місяців роботи з інноваційними технологіями в контексті відбудови і розвитку міста студентів та студенток практичних курсів, реалізованих на базі Peremoha Labу. Презентували їх на завершальному етапі проєкту “City Makers” – форумі, що 26 червня об’єднав провідних спікерів у галузі міського розвитку, технологій, освіти і культури, молодь, Чернігівську політехніку, а також представників різних органів влади довкола теми сталого відновлення і наявного потенціалу.

Університет готує спеціальності архітекторів, будівельників, ландшафтників – всі ці професії мають бути, по-перше, сучасними, вони мають бути в ногу з часом, і ми показуємо потенціал цифрових технологій – доповненої реальності, 3D-друку, 3D-моделювання, лазерного різаку, CNC-верстату, CNC-фрезеру в різних аспектах відбудови. Вже зараз є багато кейсів успішних, прямо після курсів моделювання. В нас є приклади, коли студентів управління ЖКХ міське залучало для того, щоб готувати візуалізації їх проектів.  От це, власне, було задачею проекту “City Makers” – посилення участі молоді в процесах відбудови міста і регіону, і я вважаю, що все склалося, – розповів керівник ГО “Еко місто Чернігів”, директор центру стартапів та інновацій Peremoha Сергій Безбородько.

В програмі форуму – панельна дискусія, переосмислення і можливості збереження культурної спадщини, залучення підлітків та молоді до розбудови постраждалих громад, важливість мейкерспейсів, а також використання інструментів дистанційного дослідження міст і оцінки наслідків війни, та як сучасні технології змінюють міста – про те, що відновлювати потрібно не так, як було до цього, а як воно може і має бути в перспективі десятків років.   

Я буду говорити про цифрове виробництво і розосереджене виробництво, і як такі нові моделі виробництва можуть змінювати функціонування міста, про те, як місто за допомогою таких майстерень, доступу до такого обладнання, може ставати самодостатнім, тобто щоб місто могло виробляти все, що само споживає.  Цим питанням переймається наразі вже 52 міста в світі, які планують до 2054-го року стати такими самодостатніми містами. Серед цих міст Барселона, Амстердам, Детройт, наразі ми працюємо над тим, щоб Трускавець став таким містом, і, можливо, це буде цікаво Чернігову, – підкреслив секретар Fab Foundation Europe Костянтин Леоненко.

Наш основний фокус в Rozkvitі це які дії можна робити сьогодні, щоб вони мали вплив в довгостроковій перспективі, тобто, про відбудову потрібно говорити вже зараз, планувати стратегії потрібно вже зараз.  На жаль зараз в нас є тимчасово окуповані території, або просто небезпечні території і в принципі якби Україна є вся відносно небезпечною територією і ми говоримо про те як проводити дослідження тих місць цих селищ або громад до яких немає фізичного доступу або в принципі зараз сучасними технологіями це не настільки потрібно. В нас вже є багато кейсів, один із найвідоміших в Rozkvitі – це Маріуполь ми розробляли стратегію відбудови і, так, це повністю дистанційна робота, – сказала менеджерка проєктів Урбаністичної коаліції архітекторів для України “Rozkvit” Еліна Полянська.

Проєкт “City Makers” став можливим за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID): Зміцнення громадської довіри в Україні (UCBI), та реалізований громадською організацією “Еко місто Чернігів”. За словами керівника ініціативи, Сергія Безбородька, в його рамках було проведено 3 практичні курси для 50-ти студентів, 10 онлайн-лекцій щодо різних аспектів відбудови з тисячами переглядів та екскурсії Peremoha Labом для 400-от школярів і студентів, а до заключного форуму долучилося більше сотні учасників та учасниць. Все обладнання, закуплене в рамках проєкту, передадуть на баланс Чернігівської політехніки, аби і надалі інтегрувати всі ці процеси в академічну освіту.