Факт-новини: оперативні сюжети

Як Чернігів відбудовує зруйновані від обстрілів будинки

Featured Video Play Icon

Більше 30 прильотів нарахували мешканці будинку, що по вулиці Бєлова під час обстрілів міста рашистами у лютому -березні. У квартиру Ніни Михайлівни на сьомому поверсі снаряд потрапив не лише від сусіда знизу, вибухнуло і на балконі. Добре, що нікого вдома не було.

Геннадій Терещенко також мешкає у цьому будинку. Як військова людина, він розуміє, що ворог тоді просто розстрілював їхню будівлю снарядами великого калібру.

Основне пошкодження сталося в цій квартирі. Геннадій Терещенко припускає, що такої шкоди могла наробити хіба що система залпового вогню «Ураган». Будинків як цей, з прямим влучанням ворожих снарядів і мін, у Чернігові 146. Але його вважають одним з найбільш зруйнованих і постраждалих. У 108-и багатоповерхівках місто проведе капітальний ремонт. З міського бюджету на це вже виділено більше 120 млн. грн. 20 будинків взялася відновлювати область, та влітку два з них ОВА повернула місту. За словами начальника міського управління ЖКГ Ярослава Куца, у більшості випадків роботи з капремонту не надто складні. То ж і виконають їх до початку опалювального сезону. Там, де руйнувань більше, ситуація складніша.

До складних об’єктів фахівці відносять і вже згадану багатоповерхівку на Бєлова. Тут провели експертизу і працюють будівельники. Поки що прибирають уламки і сміття, яке спускають зі зруйнованих квартир, аби зняти навантаження з поверхів. Підрядник вже виконав низку складних демонтажних робіт і оцінив непередбачувані труднощі, які можуть виникнути в ході робіт.

Першочергове завдання, яке стоїть перед підрядником, – усунути аварійність будинку, підготувати його до зими. У 20 квартирах на Бєлова живуть люди. Втім, як і в інших пошкоджених будинках.

Мова йде не про рядові об’єкти, каже очільник управління ЖКГ, і не про рядові ремонти. Це аварійно-відновлювальні роботи, які, як ми почули, мають свої особливості, а відтак вимагають більш тривалого часу на їх виконання.