ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Ліки без тендеру та за цінами відмінними від аптечних: у чому причина?

Featured Video Play Icon

Ліки без тендеру та за цінами, відмінними від аптечних. Чому так відбувається на прикладі однієї з останніх своїх закупівель, про яку писали на деяких інформ-ресурсах і в соцмережах, та до чого тут торговельні війни на фармацевтичному ринку публічно на загальноміській нараді пояснив очільник другої міської лікарні Владислав Кухар. Але про все по порядку. На сайті “Наші гроші” з’явилася публікація, що 5 травня медзаклад уклав договір про купівлю препаратів із компанією “Дойч-фарм” на понад 2 млн гривень без використання електронної системи та конкуренції, із вартістю найменувань на 13-66% дорожче, ніж в аптеках. Натомість, за словами Кухаря, торги були відкриті ще 11 квітня, однак не відбулися через відсутність пропозицій, про що 19 числа в системі Прозоро був опублікований відповідний звіт. І надалі – всі вимоги законодавства теж були дотримані.

-5 травня 2023 року був укладений без використання електронної системи закупівель договір про закупівлю з товариством з обмеженою відповідальністю “Дойч- фарм”, яка входить в топ-4 найбільших товариств, які займаються цими питаннями, на ту ж кількість товару, яка була заявлена в процедурі відкритих торгів з особливостями. Ціна договору склала 2 млн 244 тисячі 151 гривня, – пояснив генеральний директор Чернігівської міської лікарні №2 Владислав Кухар.

Він також зазначив, що ціни на медпрепарати відповідають Реєстру граничних оптово-відпускних цін на деякі лікарські засоби, що закуповуються за бюджетні кошти та підлягають референтному ціноутворенню, затвердженому Міністерством охорони здоровʼя.

Зважаючи на те, що міська лікарня №2 є одним з найбільших лікувальних закладів Чернігівської області, вона проводить закупівлю, зокрема, лікарських засобів виходячи з річної потреби, дані препарати мають бути з максимальним строком придатності. Що стосується аптечних мереж, вони реалізують лікарські засоби, зокрема, зі знижками, здебільшого з коротким терміном придатності, а також не можуть забезпечити постачання лікарських засобів у необхідному міській лікарні №2 обсязі. Третій момент, у багатьох аптек є щось на залишку, що закуповувалось свого часу по іншій ціні. Тобто, це некоректне порівняння взагалі, в будь-якому випадку. Підкреслюю: всі ці препарати закуповуються відповідно Реєстру граничних оптово-відпускних цін, – зазначив Владислав Кухар.

За словами Владислава Кухаря, більшість аптек займаються роздрібною торгівлею і не мають документів для участі в електронних торгах, а якщо мають і хочуть – можуть так само долучатися до тендерів.

– Публікація яка зʼявилася в соціальних мережах, на нашу думку, є елементом торговельної війни та засобом боротьби з конкурентами. Чому? Тому що аналогічні статті відносно ТОВ “Дойч-фарм” були опубліковані на даному інтернет-ресурсі щодо аналогічних закупівель протягом квітня-травня по інших областях і навіть, в кожній із них останній абзац взагалі був однаковий, слово в слово. – Ну, це говорить про замовний характер. – Саме так, – підкреслив Владислав кухар.

Що стосується ще одного тендеру, тепер вже на поточний ямковий ремонт, щодо якого в муніципалітеті вже заявляли про штучне затягування і спроби заблокувати роботу міста в цьому напрямку, після трьох місяців торгів і оскаржень був скасований антимонопольним комітетом. А тому виконуючий обов’язки очільника Чернігова дав доручення знайти законні можливості виконати ці, необхідні місту ремонти, в інший законний спосіб, аби знову не заходити у місяці процедур.