Факт-новини: оперативні сюжети

Ліквідовують наслідки обстрілів: комунальники ЖЕК-13 мають відремонтувати 157 будинків

Featured Video Play Icon

 Вибите скло і понівечені рами – на згадку від “русскіх асвабадітєлєй”. Цьому будинку на Льотній пощастило трохи більше, аніж сусідньому з прямим попаданням, і нині його в рамках поточного ремонту поверх за поверхом поступово відновлюють комунальники 13-го ЖЕКу.

На підприємство чоловік влаштувався вже після завершення активних бойових дій і за цей час разом із напарником повністю засклив п’ять багатоповерхівок. Каже, з кожним вікном виходить по-різному, адже десь лишилися тільки стіни, а десь, як тут, хоч щось вціліло. Загалом, роботи ще дуже багато.

Територія обслуговування цього КП – це житлові квартали на Льотній і Бойовій, а також Подусівка, Масани та ЗАЗ. “Прильоти” були скрізь, але в останніх двох мікрорайонах – найбільше. Так, за словами очільника ЖЕКу, із 223-ох багатоквартирних будинків, що перебувають на їхньому балансі, пошкодження різного ступеня впродовж кількох тижнів ворожих обстрілів отримали 157. Тепер, аби закрити всі вікна у під’їздах та дірки у дахах і стінах, та підготувати помешкання до опалювального сезону їм знадобиться не один місяць.

Порівняно з мирними роками об’єми робіт виросли в рази, а закінчити їх мають до осені. Тому підприємство набрало нових співробітників, а також прийняло допомогу від колег із Хмельницького – їхня бригада чотирнадцять днів працювала на зруйнованих покрівлях, і тільки-но завершила будинок поблизу Кільцевої.

До прикладу, цей дах був весь посічений уламками і його довелося ремонтувати і перекривати повністю. А те місце, куди власне влучив снаряд, ще чекає проєкту і відбудови. Як компанія-управитель, комунальне підприємство обслуговує будинок в цілому, включно із внутрішніми мережами, на що місто виділило 6 мільйонів 900 тисяч гривень. Натомість, компенсація за пошкодження і ремонти квартир є компетенцією держави.

Для цього з відповідною заявою і фотодоказами мешканці мають звернутися до поліції, та на портал Дія чи до ЦНАПу, зазначив Віталій Красовський. Та попросив за можливості вчасно сплачувати за комунальні послуги, адже це заробітні плати людей і фінансування самих ремонтних робіт, що часто виявляються більш складними і дорожчими, ніж це передбачалося.