ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Куди поділися мощі святих із Троїцького собору та чому УПЦ відмовляється повертати храми державі?

Featured Video Play Icon

Відмовляються повертати державі храми, договори оренди яких закінчилися ще півтора роки тому, у вересні 2021-го. Мова про Спасо-Преображенський собор, Троїцький та Єлецький монастирі, а також Чернігівську єпархію Української православної церкви, представники якої 28 березня не з’явилися на відповідну комісію за участі Міністерства культури та власне балансоутримувача пам’яток – Національного архітектурно-історичного заповідника “Чернігів Стародавній”. Тепер заповідник позиватиметься до релігійної громади, аби УПЦ таки повернула заповіднику майно.

-Перед самим початком засідання від УПЦ поступив лист, що вони не з’являться на засідання комісії і не згодні із поверненням майна і повідомили про те, що вони звернулися до суду із двома вимогами. Перша вимога це все таки заключення договорів на правах безоплатного користування по старому, і друге вони звернулися щоб не вилучали майно до рішення суду. Суд прийняв їхнє клопотання, але у проханні не вилучати відмовив. Тобто майно, так як немає вже ніяких договірних відносин у всіх релігійних громадах, повертається балансоутримувачу, тобто заповіднику, – розповідає в.о. генерального директора НАІЗ “Чернігів стародавній” Володимир Хомич.

Йдеться як про Українську православну церкву, так і Православну церкву України. До речі, ПЦУ підписали акт передачі майна і нині в процесі укладання договорів за новим законодавством, що передбачає певну плату за користування пам’ятками. Що ж стосується УПЦ, то за словами Володимира Хомича, за фактом їх неявки був складений відповідний акт і наразі є повний пакет документів, які мають спрямувати до суду для вирішення цього спору. У свою чергу, Чернігівська єпархія УПЦ подала три позови до Господарського суду Чернігівщини щодо визнання поновленими договорів із заповідником про оренду на безоплатній основі, як і раніше згідно із Законом України “Про свободу совісті і релігій”.

Дійсно, ми не погоджуємося що ми маємо укладати договори оренди і використовувати ці пам’ятки архітектури на підставі ЗУ “Про оренду державного комунального майна”. Справа полягає в тому ще, що починаючи з 88, 90, 91, 92 року управління Чернігівської єпархії отримувало ці пам’ятки архітектури в безоплатне безстрокове користування на підставі рішень Чернігівської обласної ради, були складені відповідні акти приймання-передачі і з того часу по сьогоднішній день ми користуємося, – зазначає адвокат Чернігівської єпархії УПЦ Олександр Шамко.

Позицію, що договірні відносини треба укладати за новими вимогами закону, розділяє і Міністерство культури. До того ж, вартість оренди культових споруд порівняно невелика і становить 0,01% від оціночної вартості пам’ятки на рік, зазначають у заповіднику.

 – Наприклад, ми рахували приблизно, якщо Троїцький комплекс увесь, це 11 пам’яток, то це приблизно по старих оцінках десь 26 тисяч на рік, Єлецький монастир, там 6 пам’яток, це там десь 12-14 тисяч на рік.

 Все ж, документи на оформлення договорів оренди за Законом України “Про оренду державного комунального майна” Чернігівська єпархія УПЦ подала. При цьому, днями вивезла мощі трьох чернігівських святих, а саме святителя Феодосія, преподобного Лаврентія і Філарета Гумілевського, із Троїцького собору.

Мощі нікуди не зникали, мощі знаходяться в місті Чернігові на поклонінні віруючих. Уже великий період часу, ще з минулого року, люди звертаються до владики Амвросія з проханням надати можливість помолитися святителю Феодосію в іншому храмі. Вони щас знаходяться на сьогоднішній день у храмі Всіх святих чернігівських. Вони до Троїцького собору не мають ніякого прямого відношення, ні місця зберігання, ніякого, – каже секретар Чернігівської єпархії УПЦ Ігор Пидан.

У єпархії зазначили, що це рішення тимчасове і не порушує закону, а через певний час мощі повернуть на місце. Водночас, як повідомляють у “Чернігові стародавньому”, оскільки святі свого часу були поховані у склепі храму, вони є частиною музейного фонду України і належать всьому народові, а не лише релігійній громаді. А тому їх перенесення потрібно погоджувати, навіть для хресної ходи територією монастиря на день святителя Феодосія.

Отакі тимчасові переміщення, коли були, так сказать спокійні часи, і була якась певна стабільність, ми не піднімали цього питання, а зараз це питання ми піднімаємо тому що може виникнути така ситуація, що взагалі їх можуть вивезти невідомо в якому напрямі і з якою метою. УПЦ розуміє що треба їй покидати ці храми і от потихеньку уже треба вивозити найбільш цінне. Насамперед, оці мощі, а потім можливо і іконостаси, і ікони, і інші музейні предмети, – підкреслює завідувачка відділу музейної та науково-фондової діяльності НАІЗ “Чернігів стародавній” Ольга Травкіна.

Тому заповідник зі свого боку вирішив порушити це питання, поки що без правоохоронних органів, і звернувся до начальника Чернігівської ОВА з проханням допомогти повернути мощі святих до храму, в якому вони зберігалися споконвіків.