ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Янголи спорту: у Чернігові презентували фотовиставку про загиблих українських спортсменів

Featured Video Play Icon

Спортсмени, що загинули від рук окупантів, увічнені у світлинах. У Чернігівському обласному художньому музеї імені Григорія Галагана відкрили фотовиставку «Янголи спорту». У проєкті представлено близько 200 історій. Чемпіони, призери світових та європейських першостей, спортсмени-початківці, більшість із яких після початку повномасштабного вторгнення зі зброєю в руках стали на захист нашої держави.

Це проєкт спортивного комітету, який ми розпочали минулого року. Ми хотіли зробити свій внесок із тим, щоб вшанувати пам’ять і продовжити життя наших героїв, які віддали своє життя заради нас, заради нашого майбутнього, дякуючи яким ми можемо бути сьогодні тут, – розповів президент спортивного комітету України Ілля Шевляк.

Наймолодшій спортсменці, чия історія представлена на виставці, лише 11 років. Дівчина загинула в Маріуполі, в її будинок влучив ворожий снаряд. Через фотокартки показані й долі чернігівців. Син Світлани Маклюк, Євген, у мирному житті був чемпіоном України з кікбоксингу та срібним призером Кубку світу. Російська агресія змусила його піти добровольцем у лави територіальної оборони. Унаслідок ворожого авіанальоту на 18 школу хлопець загинув, його тіло виявили під завалами.

– Він любив свій спорт, займався їм із 7 років. Мені дуже тяжко говорити про нього, але він залишиться в пам’яті всіх, хто його знав. Ввічливий, мужній, справжній чоловік, кращий друг і товариш, – згадує мати загиблого Світлана Маклюк.

У проєкті також представлена історія Сергія Ткаченка. Він був заслуженим тренером України, а також завідувачем кафедри спорту в Національному університеті «Чернігівський колегіум». Друг загиблого, Юрій, згадує як вони разом займалися спортом у секції дзюдо. Біль втрати, після того як життя Сергія в березні минулого року забрала армія рф, відчуває і нині.

– Це було 14 числа. Вийшов із дому, для того щоби придбати якісь ліки для матері. Раптово в тому районі почалася стрілянина, артилерійський обстріл. Того дня загинуло багато людей, того дня був обстріляний привокзальний ринок, і на жаль, серед загиблих опинився Сергій Володимирович зі своєю дружиною, – зазначив друг загиблого Юрій Бурнацев.

Фотовиставку «Янголи спорту» вже побачили в багатьох містах України, зокрема в Житомирі, Рівному, Львові та Харкові. У Чернігові вона триватиме два тижні. Далі організатори проєкту планують відвідати Білу Церкву, Полтаву, Вінницю, а також європейські столиці.