ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

«Край неба»: Чернігівський театр ляльок підготував прем’єру для глядачів

Featured Video Play Icon

В Чернігівському театрі ляльок імені Олександра Довженка готуються до прем’єрного показу вистави «Край неба» про життя та творчість Василя Симоненка. У період радянського режиму, коли українську культуру та мову систематично намагалися знищити, він став справжнім символом спротиву. Режисерка  постановки – Рената Гафурова.

– Ми показуємо на тлі чого творив і писав Симоненко, як він жив, що його спонукало до тих роздумів. Чому він був саме такою людиною, чому він так відчував, що його більш за все чіпляло й це дуже перегукується з нашим часом. – Те, що ми бачимо зараз — російська імперія, яка потім була радянською імперію, вона не просто заперечує життя українців, вона просто хоче знищити життя. Вона хоче знищити саму назву «українець», тобто це війна проти ідентичності української, – розповіла режисерка-постановниця, авторка ідеї Рената Гафурова.

До прем’єри готувалися понад вісім місяців: вивчали історичні матеріали та створювали нові ляльки. В основу вистави покладено головні твори Василя Симоненка, зокрема вірші, за які його неодноразово принижували. Також авторка ідеї додавала спогади із власного життя. 

– Вистава для дорослих, але там є елементи мистецтва лялькарів, тому що ми є театр ляльок. Герої будуть різні, буде Симоненко, будуть персонажі Радянської епохи, секретарі, представники Мінкульту, піонери. Так як ми собі це уявляємо. Буде вчителька й коли я писала цей матеріал, то я його брала зі свого особистого досвіду. Я сама з Луганська, знаю як це розвивалося, як я йшла до української мови, тому що це дуже такий довгий шлях і там є реальні мої спогади про вчительку, – додала Рената Гафурова.

Василя Симоненка у виставі грає актор театру ляльок Олександр Заборовський. За його словами, до цієї ролі готувався довго та прискіпливо. Найважче  — правильно передавати емоційність творів поета-шістдесятника.

– Наскільки це сильна людина, наскільки вона завжди хотіла говорити правду на повен голос, це навіть така цитата. Симоненко якраз таки писав про життя, про любов, він хотів говорити на тій мові, на якій він говорив. Він хотів жити, любити те, що хочемо зараз усі ми й те, що наразі в нас намагаються відібрати, – зазначив актор театру ляльок Олександр Заборовський.

Побачити виставу можна буде лише два дні, першого та другого червня, розповідає режисерка Рената Гафурова. Проте якщо вона знайде відгук у серцях чернігівців, покази продовжать.