НовиниФакт-новини: оперативні сюжети

«Ковідний пакет»

Featured Video Play Icon

Понад 135 мільйонів гривень  виплатила Національна служба  здоров’я  України медзакладам Чернігівщини за лікування пацієнтів з COVID-19. До кінця року, згідно з підписаними договорами, компенсують ще 148 мільйонів.

 У Чернігівській області на надання стаціонарної допомоги пацієнтам з COVID-19 законтрактовано 11 лікарень.

Що включає в себе “ковідний пакет”, пояснили  профільні керівники.

  • Лікування на корона вірусну  хворобу в Україні є повністю безкоштовним. У випадку, коли у пацієнтів  вимагають кошти , ми закликаємо звертатися на гарячу лінію НСЗУ – 1677, щоб ми могли вчасно відреагувати і зрозуміти , у чому причина такої ситуації. Платити ніхто не має. Тарифи вони повністю покривають витрати на основні лікарські  засоби передбачені протоколом, а також на доплати до зарплати фахівцям, – прокоментувала заступниця директора департаменту – начальник управління фінансових гарантій медобслуговування  НСЗУ Анна Фенчак

У «ковідний пакет» входять кошти . які передбачаються на лікування хворих, діагностичний процес і на виплату зарплати лікарям в межах наявних протоколів затверджених МОЗ і наших локальних протоколів. Повністю усі ліки, розхідники і діагностичний процес покриваються за рахунок пакету НСЗУ,-  детально пояснив директор КНП ” Вінницька міська клінічна лікарня №1″ Костянтин Ліваковський

Дійсно, зарплати медиків, які працюють у дуже нелегких умовах і ризикують власним здоров`ям, значно зросли. Це підтверджують і  керівники медичних закладів і ті, хто наразі знаходиться  на передовій боротьби з інфекцією.

Молодший медичний працівник отримує від 11500 до 12500 тис на місяць. Я маю на увазі норму годин, якщо він працює на одну ставку. Середня медична сестра від 16 000до 18 000 грн.  Лікар – реаніматолог, який має вищу категорію , у нього ставка – 33 тисячі гривень, – проінформував директор КНП ” Вінницька міська клінічна лікарня №1″ Костянтин Ліваковський.

Саме неправильним розподілом коштів “ковідного пакету”  у НСЗУ  пояснюють інформацію про те, що в окремих медичних закладах від хворих на ковід пацієнтів починають вимагати гроші на ліки та інші витрати.

– Інколи ми чуємо  ситуацію , коли цих коштів у пацієнта не вистачає. У пацієнтів починають вимагати гроші на певні лікарські засоби. Коли ми діагностуємо ці ситуації , частіше за все виходить , що головні лікарі у перелік спеціалістів, які залучені до лікуванні пацієнтів з COVID-19   додають непрофільних медпрацівників і відповідно збільшують видатки на зарплату, що не передбачено тарифом,- пояснила заступниця директора департаменту – начальник управління фінансових гарантій медобслуговування  НСЗУ Анна Фенчак.

Ще на початку пандемії у програму медичних гарантій НСЗУ включила  тестування. Національна служба здоров’я нараховує кошти до лікарень на подолання пандемії за принципом  «гроші за медпрацівниками».

Майже 51 тисячу гривень на місяць становить тариф для тестування вдома пацієнтів хворих або з підозрою на COVID-19 . Ця сума виділяється на кожну мобільну бригаду, яка працює в медичному закладі і виїздить на виклики.

У Чернігівській області таких бригад, згідно зі звітами закладів, 69.