ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Ковід та ГРВІ набирають обертів: скільки чернігівців занедужало?

Featured Video Play Icon

COVID-19 у Чернігові набирає обертів. Як повідомили в обласному центрі контролю та профілактики хвороб, за тиждень рівень захворюваності зріс на 3%. Нині у чернігівській міській лікарні №2 на стаціонарі в інфекційному відділенні перебуває 14 пацієнтів, 5 із них — на кисневій підтримці у тяжкому стані. Лікарі нагадують: коронавірус дуже заразний, адже передається повітряно-крапельним шляхом, а у деяких випадках може призвести до летального результату.  

Взагалі, захворюваність збільшилась на гострі респіраторні захворювання, зазвичай, це також і ковід збільшується як сезонне захворювання. Хворі звертаються, ми проводимо тестування як швидкими тестами, так і тестами ПЛР, і захворювання підтверджується, але воно на даний час проходить в легкому або середньому ступені важкості, – розповіла завідувачка амбулаторії №2 первинної медичної допомоги ЧМЛ №2 Олена Білеуш.

За рахунок відсотку смертності, ситуація у нас уже така більш спокійна. На даний момент це невеликий відсоток, і знову ж таки, це люди літнього віку, люди в яких є хронічні, супутні патології, які важчі, занедбані і у важкості стану вже до нас приїжджають у такому важкому, критичному стані, і ми вже не можемо зробити нічого. Це невеликий відсоток, але, звичайно, що він є по місту, так і по області, і по цілій Україні, але нас радує те, що це вже не ці відсотки, які в нас були раніше, – зазначила завідувачка інфекційного відділення ЧМЛ №2 Іванна Олексієнко.

І хоча карантинні обмеження зняли, недуга досі  серед нас, наголошують медики. Тому вони радять вакцинуватися, зокрема робити бустрену дозу, яка у випадку зараження допоможе захистити організм від можливих ускладнень. 

Особливо зараз всі  люди, які відносяться до груп ризику роблять бустерні дози — це друга, третя, тобто, якщо не зробили повний курс вакцинації, то це дає можливість вірусу, мутовавоному вірусу, більше швидко розвиватися і викликати більш складні захворювання, – повідомила  Олена Білеуш.

В осінньо-зимовий період захворюваність зросла не лише на COVID-19, а й на традиційні цього сезону ГРВІ та грип. За інформацією Чернігівського центру контролю та профілактики хвороб, упродовж минулого тижня до медичних закладів області звернулося на 12% більше дорослих та на 20% більше дітей, ніж попереднього. 

На тиждень у нас в лікарню звертається десь 650-670 випадків, але зазвичай це звичайні ГРВІ, які проходять легкого, середнього ступеня важкості, тому ми майже ніколи нікого не госпіталізуємо. Все лікування проходить амбулаторно, – зауважила Олена Білеуш.

Зараз сезонність, різке похолодання, люди почали більше хворіти. Відповідно, що почали осередки захворювання збільшуватися, але на даний момент для нас нічого нового немає, адже певно, що це така як і грип, ковід і ГРВІ. Такі захворювання, які відповідають даному етапу року: осінь, зима, похолодання, – додала Іванна Олексієнко.

Аби вберегти себе від сезонних інфекцій, медики радять дотримуватися простих, але дієвих правил: регулярно мити руки, гуляти на свіжому повітрі, але не перемерзати, провітрювати приміщення, уникати місць масового скупчення людей, або хоча б носити в них медичну маску та, найголовніше, вчасно вакцинуватися.