ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Комунальники Чернігова готують кладовища до поминальних днів

Featured Video Play Icon

Чернігівські комунальники готують міське кладовище «Яцево» до поминальних днів. Вже цими вихідними містяни святкуватимуть Великдень, а наступного тижня – масово вирушатимуть до могил своїх померлих родичів. Наразі на цвинтарі ремонтують асфальтне покриття, косять рослини і загалом наводять лад.

-Ми приводимо до ладу водогін. Вже змонтували всі крани, замінили ділянку водогону, який було зруйновано в період війни. Проводимо підсипки на могилах, це робота, яка проводиться на похованнях, які не так давно були, десь рік назад. Прибирання, викошуємо траву, у нас газончик такий, – зазначає начальник виробничої бази «Яцево» Костянтин Борсук.

Під час російського вторгнення кладовище «Яцево» сильно постраждало, окупаційні війська стояли просто на цвинтарі. Численні розбиті обстрілами пам’ятники тут видно і досі, але інфраструктуру самого кладовища поступово відновлюють. Територію «Яцева» також ретельно обстежили на предмет нерозірваних боєприпасів.

– Ми вже за той період після військових дій декілька раз викошували, все вже виходжено нашими співробітниками. В перші дні тут валялись боєприпаси, а уламки можуть десь і бути, – розповів Костянтин Борсук.

Комунальники навели лад і на кладовищі у Ялівщині, де під час боїв за Чернігів були поховані близько 1100 людей. Майже 400 з них вже перепоховані на інших цвинтарях, водночас чимало містян воліють залишити своїх померлих родичів тут. Міська влада не проти, адже поховання не виходили за межі старого кладовища і не становлять загрози екології.

– Я би попросив громадян не спішити встановлювати якісь споруди там. Там йде просідання грунтів, бо під час військових дій були похоронення проведені, і копка була за допомогою екскаватора, перекоп так називаємий, і велика просадка. І ці всі споруди, їм ні на що опиратися, – зауважує  начальник виробничої бази «Яцево».

На період поминальних днів в міській раді також розглядають збільшення кількості громадського транспорту, який курсує на Яцево. Поки що сюди ходить один автобусний маршрут, №28.