НовиниТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Колекція у понад 10 тисяч експонатів: як зберігає культурну спадщину Чернігівщини Юрій Дахно

Featured Video Play Icon

Завжди заглядався на рукотвори, на їхню красу. І мені хотілося їх бачити, тримати в руках, берегти, – зазначає етнограф, колекціонер, майстер народної творчості Юрій Дахно.

Збирає, зберігає та примножує історичну й культурну спадщину Чернігівщини. Відомому етнографу, колекціонеру, майстру народної творчості Юрію Дахну — 60. Село Москалі, що в 30-ти кілометрах від Чернігова, чоловік фактично перетворив на музей. У п’яти будинках можна побачити велику колекцію старожитностей, зібраних Юрієм упродовж кількох десятиліть — понад 10 тисяч експонатів.

Окреме приміщення — там предмети, якими обробляли зерно. Є приміщення, у якому показане ткацтво від «а» до «я», тобто від снопа льону до ткацького станка — якраз там показані ткацькі станки. Рушників понад тисяча, у фондах є дуже цікаві зразки рушників ХІХ століття чернігівські, на яких проглядається знакова символіка. Є мальовані картини,  є стародрук, є світлини, – зазначив Юрій Дахно.

Проте чоловік не лише колекціонує, а і славиться талантом — вміє прясти, ткати та вишивати. Розповідає: любов до рукоділля дісталася йому в спадок — від прадіда по лінії батька. Не зрадив улюбленій справі навіть у лютому-березні 2022-го, коли його рідне село опинилося під окупацією. Однак тоді в Юрія Дахна було й надважливе завдання — зберегти автентичні колекції свого музею від рашистської орди, яка, прагнучи стерти культурний код українців, нищить усе на своєму шляху.

Усього сховати неможливо було, бо оці скрині мальовані або немальовані, такі громіздкі речі, його ж не сховаєш. Але найцінніші експонати, на яких проглядається символіка Чернігівщини, звичайно, мені довелося пакувати і зносити подалі. А подалі — це на вулиці, якими не проходила ворожа техніка, – сказав Юрій Дахно.

11-го березня в стінах Чернігівського історичного музею зібралися прихильники Юрія Дахна, аби привітати ювіляра — хто квітами та подяками, а хто й піснею. Зі свого боку, митець пригадав головні віхи життя, а також розповів про творчий доробок. Однак зізнався, що планів на майбутнє поки не будує.

Аналізуючи своє життя, мабуть, усе склалося так, як треба було. І думаю, надалі складеться. Нам би головне — переможний мир зараз. І спокій в Україні, – підкреслив етнограф, колекціонер, майстер народної творчості Юрій Дахно.