Факт-новини: оперативні сюжети

Комунальні послуги, освіта, бомбосховища: як містяни оцінюють якість послуг у Чернігові?

Featured Video Play Icon

Дев’ятнадцять сфер і послуг, серед яких водопостачання, прибирання сміття, дороги і бомбосховища, а також гуманітарні освіта та медицина. Чернігів за індексом якості обслуговування та послуг – безумовний лідер у своїй категорії міст, і разом із Луцьком та Вінницею – у трійці по Україні. Такі результати нового, дев’ятого всеукраїнського муніципального опитування Міжнародного республіканського інституту, що вже вдруге проводиться в умовах повномасштабного вторгнення рф. 

Цьогоріч, як і у 2023-му, обласні центри поділили на три блоки залежно від близькості до лінії ведення активних бойових дій і умов, в яких вони опинилися. Наше – у прифронтових. 

Чернігів має 3,4 бали рейтинг. По суті, якби був зведений, це було б третє місце. Серед прифронтових ми найкращий показник показали. І я одразу скажу, що це подяка, в першу чергу, всім містянам, це подяка нашим всім платникам податків, і всім керівникам структурних підрозділів, комунальних підприємств міста. Ви, в умовах, складних для міста, і з точки зору війни, і з точки зору нав’язаного органу, який нам не потрібен, чернігівцям, продовжуєте виконувати свою роботу і відчуваєте відповідальність до людей, які нас і вас всіх на цю роботу уповноважили. Тому це заслуга всієї команди і, користуючись нагодою, висловлюю всім слова подяки за вашу роботу, – підкреслив в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Рейтинг міст за якістю життя це про сприйняття громад самими мешканцями, тому показники опитування традиційно аналізують на загальноміській нараді. Безпосередньо за сферами, 84% чернігівців високо оцінили якість послуг водопостачання та 77% – опалення, в чому ми на другій позиції в Україні, враховуючи, що у лютому-березні 2022-го об’єкти цих галузей зазнали серйозних пошкоджень і руйнувань. 78% містян задоволені роботою вуличного освітлення, 68% збором сміття, четвертий і третій показник у зведеному рейтингу відповідно. Транспортну інфраструктуру і громадські перевезення 59% респондентів відзначили як “відмінно” і “добре”, та ще 27% – “середньо”. Порівняно з попередніми роками маємо помітне зростання. 

Я вважаю, що недооцінений чернігівцями трошки транспорт.  Останні 1,5 року та система громадського транспорту, якість автобусів, як вони ходять, з якою періодичністю, вона об’єктивно – і це не якесь там вихваляння, – найкраща зараз в Україні, по тому, скільки в нас нових автобусів 2023-24-го це відсотків напевно 90 вже, низькопідлогових і як вони працюють. Я думаю, що з часом чернігівці кращу оцінку дадуть, хоча ми зараз шості, теж ми були завжди далеко в другій половині цього рейтингу. Це один із кращих показників, – зазначив Олександр Ломако.

Натомість, раніше лідер рейтингу по стану доріг, нині Чернігів ближче до кінця, позитивних оцінок 13%, середніх 39%. З повномасштабною війною, курс, взятий на відновлення дорожньої інфраструктури, був призупинений, а кошти направляли на більш пріоритетне – відновлення міста, а також підтримку обороноздатності країни.

Треба в цьому році підтягувати, ми вже почали роботи і, я думаю, що в наступному році маємо бути вище. Але у нас значно гірші дороги, чим були три роки назад, а в цей час інші міста направляли кошти і підтримували інфраструктуру, підтримували свої дороги. Тому, тут ми обʼєктивно просіли і це я визнаю.  Ну, і танки у нас поїздили, не знаю, де, крім Харкова, із обласних центрів, Харкова і Чернігова, де ще, – зауважив Ломако.

По медичних закладах Чернігів підтягнувся, 39% людей відгукуються позитивно і стільки ж задовільно.Школам та дитячим садкам високі оцінки поставили 43% та 45% містян відповідно, ще 30% та 26% – середні. При тому, що під час облоги ворогом було різною мірою пошкоджено 80% закладів освіти, які від літа 2022-го поступово відбудовували і запускали в офлайн роботу.

Я знаю, що ряд міст не працювали школи офлайн у 2022-му році, на початку 2023-го року, але вони мають якісь ну показники. Вважаю, що по відновленню шкіл, по ремонтах в школах, по укриттях, які ми зробили – ми дуже колосальну роботу провели в 22-23-му і продовжуємо в 24-му роках.  Треба думати, треба збиратися з директорами. Очевидно, що люди оцінюють школу не тільки по якості стін, вікон і укриття, а і по викладанню предметів, тому той напрямок, що ми взяли в цьому році – предметні кабінети, посилення ліцеїв наших, його треба посилювати, коли в нас будуть для цього можливості в бюджеті в наступному році, – уточнив Олександр Ломако.

Деякі показники, як от якість університетів, технікумів, постачання газу та електроенергії, або ж діяльність поліції, не відносяться до компетенції місцевого самоврядування, але входять і впливають на статистику, йшлося у муніципалітеті. Вперше у списку ЦНАПи, чернігівський – у першій десятці, вдруге оцінюють і якість бомбосховищ.

Передайте, Сергій Іванович, на військову адміністрацію цей файл, хай вони вивчають, це результат їхньої роботи. Я пам’ятаю тільки початок їхньої роботи, вони там щось ходили, фонариками світили, перевіряли. Показник – 11% чернігівців задоволені, інші не задоволені, це от весь результат цієї активності. Їм просто порада така дружня: треба було б займатися в цей час бомбосховищами і довести щось до пуття, чим займатися землею, бюджетом, я не знаю, чим ще, громадським транспортом, регулюванням руху.  Нічого не змінилося. Як було в 24-му році, так і в 23-му – ми не покращили свої позиції, – пояснив в.о. Чернігівського міського голови.

Як і всі прикордонні та прифронтові міста, Чернігів внизу рейтингу по безпеці, те ж – і з економічним розвитком. Водночас, ми найбільш толерантні в Україні до внутрішньо-переміщених осіб. Попри всі виклики війни, майже 60% чернігівців вважають, що справи у місті йдуть у правильному напрямку, понад 80% бачать його доглянутим і комфортним, 67% екологічно чистим, а гордість за своє місто відчувають 96% людей. 

Опитування проводилося Соціологічною групою «Рейтинг» на замовлення Центру аналізу та соціологічних досліджень Міжнародного республіканського інституту у 21 місті України (Київ та усі обласні центри, де безпекова ситуація дозволяла провести дослідження) з 13 квітня по 14 травня 2024 року за допомогою face-to-face інтерв’ю на дому у респондентів. Вибірка складалася з 16,800 громадян віком від 18 років і старше. Отримані дані у кожному місті були зважені по статі та віку з використанням національних статистичних даних (станом на 1 січня 2022). Статистична похибка для кожного міста не перевищує ±3,5%. Опитування було проведено за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).