Факт-новини: оперативні сюжети

Книга року – 2023 на Чернігівщині: літературний конкурс оголосив лауреатів

Featured Video Play Icon

Виклав у групу, люди зацінили, почитали, кажуть, пиши далі. Як тут далі не писать? Друзі накидали мені грошей на перший наклад, я його просто видав, роздав книжки, потім був другий наклад, потім видавництво подзвонило, написало. Якось воно закрутилося і я вже не міг зіскочити, – розповідає письменник, військовослужбовець Дмитро Висоцький.

Свою першу повість “Кіптява” у стилі вестерна-робопанка з відсилками до нинішньої війни Дмитро Висоцький писав з телефону, у вільну хвилину на службі. Сьогодні його книжка, що зароджувалася з ідей мультфільму, колекційних іграшок, максимум, буклету – лідерка в номінації “Відкриття року” чернігівського літературного конкурсу “Книга року-2023”, яка вже дала поштовх наступному рукопису.

Для мене це знак того, що, мабуть, не дарма, мабуть треба продовжувати щось. Можливо, людям буде цікава нова книжка, – зауважив Дмитро Висоцький.

Конкурс, який вже впродовж 25-ти років обирає кращі твори авторів і авторок Чернігівщини, традиційно відзначив своїх лауреатів і лауреаток в міській бібліотеці ім. Михайла Коцюбинського.

Проза, поезія, публіцистика та науково-популярні видання, дитяча література, а також порівняно нові – про російсько-українську війну, відкриття року та майбутня книга, тобто рукописи, гідні побачити світ. Цьогоріч в семи номінаціях з-поміж 34-ох робіт експертне журі, до якого входять письменники, науковці, громадські діячі, культури та науки, відібрало 17 переможців і переможниць. 

Чернігівщина завжди народжувала талановитих людей і серед номінантів, лауреатів є автори, які вже видали багато книжок, які відомі, але і відкриття є, тобто є незнайомі імена, незнайомі автори. Я, наприклад, дуже пишаюся, рукопис минулорічного переможця надрукували і видали книжку. Хіба це не перемога? Це дуже важливо для автора, що книга знайшла свого читача, – зазначила директорка Чернігівської міської комунальної централізованої бібліотечної системи Ганна Пушкар.

Має “Книга року” і особливу відзнаку. Цього разу гран-прі журі одностайно присвоїло  науковій праці трьох істориків, що була видана до 400-річчя надання Чернігову Магдебурзького права – збірнику документів, які слугували підґрунтям місцевого самоврядування за європейським зразком.

Чернігів впродовж багатьох століть належав до європейського культурного простору, існує навіть така думка серед фахівців, що Європа закінчувалася там, де проходив кордон між Магдебурзьким правом і його відсутністю  над цією книгою ми разом з моєю ученицею Ганною Домановою почали працювати ще років 10-15 тому, ну і в результаті ми зробили максимум можливого сьогодні зібрали все, що змогли знайти і все, що мало відношення так або інакше, до Чернігова магдебурзького. На заключному етапі до нас двох приєднався ще й київський відомий вчений Юрій Мицик.  Тобто нас троє, книга одна на всіх, – підкреслив професор Навчально-наукового інституту історії, етнології та правознавства ім. О. М. Лазаревського Олександр Коваленко.

За словами Олександра Коваленка, для нього це далеко не перша “Книга року”, однак кожна її відзнака вартує чимало.

Це визнання нашого доробку. Це наснажує, дозволяє планувати наступні видання. Сподіваюся, вони незабаром з’являться, – сказав Олександр Коваленко.

Додамо, наразі бібліотекою вже відкритий прийом творів на “Книгу року-2024” – до весни 2025-го автори і авторки, чия діяльність пов’язана із Черніговом та Чернігівщиною, можуть подавати на конкурс свої книжки, видані впродовж цього року.