ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Клас безпеки для дітей з порушеннями зору відкрили у Чернігові

Featured Video Play Icon

Домедична допомога, правила дорожнього руху, пожежної безпеки та поведінки поводження з небезпечними предметами, а також алгоритми збереження власного життя. Про це вихованці Чернігівського навчально-реабілітаційного центру відтепер можуть дізнатися у класі безпеки. Такий проєкт реалізувала ГО “Асоціація міських ініціатив” за сприяння програми розвитку ПРООН. 12-річна Оксана, вихованка закладу, радіє разом з однокласниками і вже чекає на початок занять.

Нам проводили як треба поводитись, правила дорожнього руху, як треба переходити дорогу.  Нам показували, що є в поліцейській машині, але з таким класом тепер нам будуть показувати більше. Ми дуже задоволені, що в нашому навчальному закладі з’явився такий клас, – сказала вихованка КЗ “Чернігівський НРЦ” Оксана.

Кімнату безпеки облаштували в колишній спальній кімнаті. За словами Юлії Ковтун, піар-менеджерки Агенції міських ініціатив, громадська організація також допомогла закладу встановити пожежну сигналізацію.

Загалом, коли ми дізналися про те, що в Україні почали створювати класи безпеки, ми дуже сильно загорілися, наша команда, ми почали шукати заклад, в якому це можна зробити, а також донора, який був би готовий це профінансувати, оскільки зробити це державним коштом було б неможливо, таку кількість класів. Ми одночасно побули на тренінгу від ПРООН. В Чернігові він проходив в минулому році, познайомились там з ДСНС, дізналися про те, що є така потреба, як створення класів безпеки. Написали цей проєкт, подалися на конкурс від ПРООН, виграли його, – розповіла піар-менеджерка ГО “Агенція міських ініціатив” Юлія Ковтун.

Наша співпраця розпочалася з знайомством з громадської організацією “Агенція міської ініціативи”. І ми з ними зустрілися, проговорили свої проблеми. Вони відставили нам своє надійне плече і сталося так, що потім вони написали проєкт, звернулися до ПРООН і фінансування вже відбулося з боку ПРООН . Взагалі, цей весь процес тривав майже весь навчальний рік. Якщо наша перша зустріч була в вересні, то, на сьогоднішній день, вже червень місяць і у нас вже закрите це питання, – зазначила директора КЗ “Чернігівського НРЦ” Олена Житняк.

На сьогодні у реабілітаційному центрі навчається 94 дитини з вадами зору. Отримувати знання в інклюзивному класі безпеки зможуть не тільки  вихованці закладу, а й учні з інших шкіл та садочків. Заняття проводитимуть вчителі або класні керівники за графіком.

– Це говорить про те, що все-таки громадський сектор Чернігівщини дуже відповідально відноситься до використання і надання донорських курсів. З нашого боку в Чернігівській області основний донор – це Європейський союз. Проєкт, який ми реалізовуємо  – Європейський союз для відновлення України. Я тільки хочу сказати, що я вірю в те, що даний приклад, даний проєкт може стати як приклад для даного закладу в розумінні взаємодії з міжнародними організаціями, – підкреслила спеціалістка з питань мобілізації громад, ПРООН в Україні Наталія Красківська.

Загалом, в нашій області відкрито 200 класів безпеки. Проте громадська організація такий проєкт реалізувала вперше, а відтак її представники кажуть: продовжуватимуть втілювати подібні ініціативи, адже завдяки такому простору учні будуть краще засвоювати знання і навички для вирішення реальних життєвих ситуацій.