ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Хвороба легіонерів: чи є небезпека інфікування новою недугою

Featured Video Play Icon

Інформаційний простір сколихнула новина про новий недуг, який вже понад місяць шириться Польщею. Станом на 11 вересня відомо про 22 летальні випадки.  Лікарі запевняють, це захворювання надзвичайно небезпечне, адже легіонельоз проявляється у вигляді одностороннього або двобічного запалення легенів, яке призводить до смерті, якщо його вчасно не продіагностувати, або ж розпочати самолікування.

Хвороба легіонерів, грубо кажучи, це є запалення легень, яке повинно адекватно лікуватися, вчасно діагностуватися і відповідно за цих всіх умов, людина лікується, виздоровлює і дальше собі живе. Імунітету після даного захворювання у нас немає і от, наприклад, хвороба легіонерів вона не несе такої великої контагіозності. Якщо людина хвора в осередку, вона не несе загрози для інших здорових людей, – зазначила завідувачка інфекційного відділення ЧМЛ №2 Іванна Олексієнко.

Головними симптомами недуги є кашель, біль у грудях, задишка та підвищена температура тіла. Для встановлення діагнозу хворому необхідно пройти обстеження, яке підтвердить наявність збудника інфекції  в організмі. Заразитися можна навіть під час дихання зволоженим повітрям, що містить бактерії із систем кондиціювання, душових кабін та гідромасажних ванн.  Інкубаційний період захворювання становить від 6-ти до 11-ти діб. Для одужання людині знадобиться два тижні.

Перше ускладнення, яке нам зустрічається, після хвороби легіонельозу – ускладнення з боку дихальної системи у вигляді запалення легень та дихальної недостатності. Також уражається не лише ендогенна система, а також йде ураження з боку шлунково-кишкового тракту у вигляді діареї, у вигляді підвищених температур, періодичного нездужання, здуття живота і уражається звичайно що нервова система, – зауважила Іванна Олексієнко.

Медики акцентують увагу на профілактиці та своєчасному зверненні до сімейних лікарів, які можуть попередньо діагностувати хворобу та призначити дієве лікування. А також закликають людей завжди перевіряти інформацію щодо спалаху епідемій чи пандемій на офіційних джерелах медичних установ.