Факт-новини: оперативні сюжети

Каналізаційне провалля на Шерстянці. Ще один порив

Featured Video Play Icon

15 червня на Шерстянці, по вулиці Самоквасова, провалився самопливнний каналізаційний колектор. Він   відводить стоки від обласної лікарні, району ЗАЗ, Масанів, Старої і Нової Подусівки і частини мікрорайону Шерстянка. Місце аварії працівники Чернігівводоканалу одразу ж обнесли металевим парканом і червоною стрічкою.

Коли аварійники розкопали провалля, то побачили, що склепіння  у труби фактично немає. Стоки стікають по жолобу. На Чернігівводоканалі кажуть, саме ця ділянка колектору – від ЗАЗу до вул. Ушинського –  давно потребує заміни. Керівник КП «Чернігівводоканал» С. Малявко каже, що підприємство може профінансувати такі види робіт лише в розмірі 7 млн. грн. на рік в той час, коли тільки ділянка від  Масанів до вул. Глібова потребує 150 млн. грн.

 Зараз колектор функціонує у відкритому режимі як лоток – вода самоплинно стікає на насосну станцію, а звідти до каналізаційних очисних споруд. Міський голова назвав цю події техногенною катастрофою. Про небезпеку місто вже давно попереджало Мінекології і ДФРР.

– По суті це техногенна катастрофа, яких ми очікували, каже мер. –  Це не перша і не остання техногенна катастрофа, тому що досі ніхто в країні, зокрема, профільні міністри регіонального розвитку, розвитку територій,  не заглиблюється в проблему. Не робить аудит вартісний, процесний: що потрібно, якої довжини, якого діаметру треба замінити магістральні мережі, не кажучи за розподільчі, внутрішньобудинкові. На сьогоднішній день ці кошти не співставні з можливостями міста.

 Ситуація складна.  Чернігівводоканал закупив  мобільну станцію для перекачування стоків, яка конче потрібна в таких ситуаціях. Але вона ще не дійшла до міста.  Пошкоджений колектор продовжує працювати. Про можливі відключення водопостачання людей обіцяють попередити заздалегідь. Але на водоканалі радять запастися водою.  Тим часом, працівники зробили так звану обвальцовку провалля: навколо вклали мішки з піском, прокопали траншею до наступного колодязя. КП Чернігівводоканал також замовив проектну документацію на реконструкцію   колектору від перехрестя вулиць Ціолковского – Робітнича до будинку №2 по вул. Ушинского. Довжина аварійної ділянки – 1760 м.

В такому поганому стані більшість мереж міста. Наступний порив може бути в будь який час.

І наче у воду дивилися. 16 червня під час проведення аварійно-ремонтних робіт на водопроводі, що йде на селище Айстра, на перехресті вулиць Ціалковського та Робітничої виявили ще одне провалля цього ж самого  залізобетонного колектору діаметром 700 мм. Мікрарайон Айстра залишився  без води. -Якщо ми будемо робити все самотужки, то років за 4 шматками відремонтуємо, – каже мер. – Будемо звертатися до Міністрів, Президента.