Факт-новини: оперативні сюжети

“Калина це як символ нашої країни й у ній буде жити частинка мого тата”: на подвір’ї 28 школи висадили пам’ятні кущі калини

Featured Video Play Icon

Вона була дуже світлою, завжди веселою і мені важко, тому що я виїхала на пару днів раніше за неї. Вона могла бути зараз із нами, але на жаль, –

зі сльозами на очах учениця 11 класу Чернігівської школи № 28 згадує про свою однокласницю — Катерину Авдієнко. Життя всієї її родини забрали росіяни: дівчину разом із мамою безжально вбили під час спроби евакуації із блокадного Чернігова, 9 березня 2022 року. Тато загинув на фронті. Класна керівниця Катерини розповідає, що до останнього не могла повірити в цю звістку.

Це була сонячна дівчинка із широко розплющеними очима, яка була готова зігріти очима просто весь світ. Вона для мене так завжди й залишиться: усміхненою дівчинкою за другою партою на середньому ряду, – розповідає Ольга Петренко, заступниця директора з виховної роботи Чернігівської школи № 28.

У пам’ять про цивільних та військових, чиї життя забрали рашисти — на подвір’ї 28 школи висадили калинову алею. Кожна рослина — має свою історію. Акцію приурочили до Дня захисників та захисниць України.

Ми сьогодні висаджуємо п’ять кущів калини. Перший кущ калини — це кущ, який висаджується на честь перших трьох загиблих наших випускників: Третяка Максима, Рябого Віталія і Сабади Олександра. Вони загинули у 2014 році. Другий кущ калини ми висаджуємо на честь загиблих уже у 2022 році. Третій кущ калини безпосередньо присвячений Каті Авдієнко та її мамі й татові, – говорить пані Ольга.

Четвертий учні та учениці 11 класу висадили в пам’ять про військового Дмитра Магліча, який загинув 19 серпня, опинившись біля чернігівського драмтеатру в момент, коли росіяни здійснили черговий терористичний акт. Та на згадку про Ярослава Новика, що загинув цьогоріч, під час виконання бойового завдання. Чоловік закінчував загальноосвітню школу № 28, зараз тут навчається його донька.

Калина це як символ нашої країни й у ній буде жити частинка мого тата, якого я дуже ціную і буду дивитися на цю калину, коли буду йти й пам’ятати про нього, – каже Софія Новик, учениця 9 класу Чернігівської школи № 28.

П’ятий кущ калини символічно присвятили батькам, які загинули на фронті. Вони стали янголами-охоронцями для своїх дітей. Висадження калин ініціювала платформа пам’яті “Меморіал”. 29 вересня подібна акція відбулася в 122 навчальних закладах по всій Україні. Освітяни переконані: алеї стануть місцем світлих спогадів та підтримки для тих, хто переживає горе втрати.