НовиниТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Історична подія: на Чернігівському Колегіумі відтворили гербову дошку Мазепи

Featured Video Play Icon

385 років тому на Київщині народився гетьман Іван Мазепа. Традиційно, 20 березня, чернігівці зібралися біля пам’ятника великого державника на Валу, щоб вшанувати його пам’ять. У заході брали участь представники громадськості, духовенства, Національного заповідника “Чернігів стародавній”.

-Іван Мазепа – один з тих, хто не побоявся виступити проти страшної біди і страшної імперії зла, яка з часом стала носити назву в’язниці народів, – зазначив Єпископ Чернігівський і Ніжинський ПЦУ Антоній.

 З Іваном Мазепою був пов’язаний розквіт Чернігова. Свої багатства меценат витрачав на будівництво та оздоблення церков міста. На його кошти було збудовано й Чернігівський колегіум. Про це свідчить закладна дошка з гербом та записом про пожертвування гетьмана, яка тривалий час знаходилась під цеглою. Виявили її лише влітку 1951 року під час реставраційних робіт.

-Це єдина вціліла гербова дошка гетьмана Мазепи у всій Україні. В центрі плити гербової знаходиться герб гетьмана Івана Степановича Мазепи і його монограма. У 2020 році ми вирішили зробити копію цієї дошки і відновити її на фасаді у тому місці, де вона первісно зберігалася, – підкреслила завідувачка відділу музейної та науково-фондової діяльності Національного заповідника “Чернігів стародавній” Ольга Травкіна.

Відкриття закладної дошки на стіні Колегіуму приурочили до 385-ї річниці з дня народження Івана Мазепи. Чернігівські історики назвали цю подію “відтворенням історичної справедливості”.