Новини

Захищали Україну на землі та в небі: Чернігівщина провела в останню путь трьох воїнів-героїв

Сьогодні на Чернігівщині попрощалися з трьома воїнами, які загинули у бою за Незалежність Батьківщини. Про це повідомили у Чернігівському обласному ТЦК та СП.

У Ніжині 30 січня провіелив останню путь капітана (посмертно присвоєно звання “майор”) Данила Мурашка. (фото 2-5)

Читайте також: Загинули в бою за Україну: Чернігівщина провела в останню путь чотирьох захисників

Народився 10 серпня 1998 року у Ніжині. Тут зростав та навчався, закінчив місцеву ЗОШ №9, а у 2013-му році вступив на навчання до Чернігівського ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою. Після випуску вступив до Харківського національного університету Повітряних Сил імені Івана Кожедуба, де навчався протягом 2015-2020 років.

Після закінчення університету Данило долучився до складу військової частини А4465. Спочатку був льотчиком, а згодом став командиром авіаційної ланки авіаційної ескадрилії.

На жаль, 27 січня 2023 року під час виконання бойового вильоту в районі Краматорська на Донеччині Данило Мурашко був підбитий ворожим винищувачем. Побачивши поблизу населений пункт та не зважаючи на малу висоту польоту, до останньої секунди намагався відвести літак від житлових будівель.

З 24 лютого 2022 року по 27 січня 2023 року Данило здійснив 141 бойовий виліт. У складних умовах протидії протиповітряних засобів та винищувачів противника знищив близько 70 одиниць броньованої техніки, понад 80 автотранспортних засобів, приблизно 30 автоцистерн паливно-мастильних матеріалів, близько 600 осіб живої сили противника. Завдяки умілим діям неодноразово здійснював вивід авіаційної техніки з під авіаційних та ракетних ударів ворога.

Попрощалися з воїном-земляком у Ніжині в Церкві Всіх Святих. Поховали Данила на місцевому кладовищі. Вдома на нього чекала дружина.

Данило Мурашко був повним кавалером ордену Богдана Хмельницького, також був нагороджений почесним нагрудним знаком Головнокомандувача Збройних сил України «Сталевий хрест».

У Чернігові 30 січня попрощалися з солдатом Владиславом Мозольом.

Народився 4 липня 1982 року в Чернігові. У 1999 році закінчив місцеву СЗОШ №12, а у 2000 році – ПТУ №15, після чого розпочав проходження строкової військової служби.

До повномасштабної війни працював електриком на приватному підприємстві, а після подій 24-го лютого полишив цивільне життя та долучився до лав Захисників України.

Службу ніс у військовій частині А0693 на посаді навідника кулеметного відділення та разом з побратимами віддано захищав Батьківщину від загарбників, даючи гідну відсіч ворожим окупаційним військам.

На жаль, 20 січня 2023 року під час виконання чергового бойового завдання поблизу населеного пункту Спірне на Донеччині Владислав Мозоль загинув.

Попрощалися з земляком у Чернігові в Катерининській церкві, поховали  воїна на кладовищі “Яцево”.

У селі Савин провели в останню путь солдата Михайла Максименка.

Народився 12 квітня 1984 року у Києві. У 2013-му році разом з батьками переїхав на Чернігівщину – до села Савин.

До початку повномастабної війни Михайло працював у Броварах, але восени 2022 року долучився до лав Захисників Батьківщини. Службу ніс у військовій частині А1815 та разом з побратимами віддано захищав територіальну цілісність рідної України.

На жаль, 23 січня 2023 року під час виконання чергового бойового завдання на Донеччині Михайло Максименко загинув…

Попрощалися з воїном у селі Савин, поховали його на місцевому кладовищі. Вдома у нього залишилась мати та двоє синів.