ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Інфекційні хвороби: ситуація на Чернігівщині та як вберегтися від недуг

Featured Video Play Icon

У Чернігові та області спостерігається нестійка епідемічна ситуація. Хоча на сьогодні рівень поширення інфекційних захворювань не перевищує середні багаторічні показники, проте ситуація може різко змінитися. Про це повідомили у Чернігівському обласному центрі контролю та профілактики хвороб МОЗ України. Загалом, за 2023-й рік до медичних закладів Чернігівщини звернулося понад 180 тисяч осіб з ознаками інфекційних недуг.

Традиційно, на грип та гострі респіраторні інфекції припадає левова доля інфекційних захворювань і вона складає 98% від всієї інфекційної захворюваності. Реєструється зростання захворюваності на грип у 16,5 разів – це із 64 випадків у 2022 році до 1055 випадків у 2023 році. Збільшилась також захворюваність на гострі респіраторні вірусні інфекції приблизно на 15%, порівнюючи з попереднім періодом, – повідомив генеральний директор Чернігівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Олександр Чепурний.

Окрім ГРВІ та грипу, нині на Чернігівщині вирують гострі кишкові інфекції, вірусні гепатити, туберкульоз, хвороба лайма, лептоспіроз. Як розповів Олександр Чепурний,  у 2023-му фахівці  зафіксували і випадки вакцинокерованих захворювань, наприклад кору чи паротиту. Для того, аби запобігти розповсюдженню цих недуг, організували наздоганяючу кампанію щеплень для дітей, які не встигли вчасно одержати вакцину.

План, поки щеплення компанії було по нашій області виконано майже повністю на 91%, не вакциновано, залишається у нас близько 100 дітей – це по причині відмови батьків. Проводиться певна робота в цьому напрямі. Але це захворювання має циклічний підйом захворюваності, і саме в епідперіод кінця 2023-го, початку 2024-го року ми очікуємо реєстрацію захворюваності на дану нозологію, – сказав Олександр Чепурний.

Хворіють чернігівці й на коронавірус. За словами фахівців, він почав набирати оберти з середини вересня. Станом на зараз зареєстровано понад 12 тисяч випадків інфікування, 99 з яких – летальні. Найактивніше Чернігівщиною циркулює штам “Омікрон”. За словами Олександра Чепурного, саме COVID-19 свого часу став хворобою “Х”.

Захворювання “Х”, яке дуже популярне, обговорювалося в Давосі. Це не конкретне захворювання, це більше про готовність системи, а не про реальні ризики, які є на сьогодні. Останнім захворюванням “Х” – у нас є захворювання COVID-19, коли у нас були негативні наслідки для всього світу країни, нашого регіону.  Це питання  більш про те, наскільки у нас система реагування глобально готова дати відповідь на можливі потенційні ризики, які можуть виникнути в системі здоров’я, для цього потрібна загальна консолідація для адекватної відповіді на можливі види цього захворювання, – зазначив Олександр Чепурний.

У новому 2024-му прогнозують виникнення випадків туляремії та лептоспірозу, погіршення ситуації з гострими кишковими інфекціями, туберкульозом, кором тощо. Відтак, у Чернігівському обласному центрі контролю та профілактики хвороб закликають не нехтувати щепленнями та базовими правилами гігієни.