НовиниФакт-новини: оперативні сюжети

Індекс щастя в світі та Україні

Featured Video Play Icon

 Україна опинилася  в десятці країн світу, мешканці яких схильні вважати своє особисте життя нещасливим. Такі результати  традиційного  міжнародного опитування , яке у 2020 проведено у 41 країні світу. Що цікаво, ТОП  “щасливчиків”  очолюють: Киргизстан, Казахстан, Еквадор,  Азербайджан, Нігерія, Індонезія, В’єтнам, Іспанія, Швейцарія та Індія.

ТОП -10 країн, мешканці  яких вважають себе “нещасливими”, очолює  Північна Македонія, за нею йдуть Ганна ,з нульовим рівнем щастя, далі Гонконг, Вірменія. До п’ятірки “не щасливчиків” потрапляє Україна, далі йдуть Ірак, Росія,Чеська республіка,Туреччина і закриває десятку Великобританія. 

 В  Україні  так званий  «світовий індекс щастя» у 2020 році  складає лише14%. При цьому загальна кількість щасливих (49%) все ж більша за кількість нещасливих (35%),  падіння індексу щастя відбулося через зростання кількості “нещасливих”, стверджують дослідники.

Більшість опитаних   в усіх країнах світу схильні до економічного песимізму, але більше половини (54%) респондентів , відповіли, що вважають себе щасливими, один з десяти називає  себе нещасливим. Десь четверта частина опитаних (31%) вважають себе ані щасливими, ані нещасними.

Таким чином  середній індекс особистого  щастя у  41 країні світу  2020 році  склав 40%.

  • В Україні дослідження проведено Фондом Демократичні  ініціативи спільно з Київським міжнародним інститутом соціології.  Опитування проведено на початку грудня 2020 року методом CATI (телефонні інтерв’ю з використанням комп’ютера, computer-assisted  telephone  interviews) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Вибірка репрезентативна для дорослого населення (віком 18 років і старше) України. До вибірки не включаються території, які тимчасово не контролюються владою України – АР Крим, окремі райони Донецької та Луганської областей. В ході опитування проведено 1000 інтерв’ю.   Статистична похибка вибірки (з ймовірністю 0,95 і з врахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищує 3,5%.