НовиниФакт-новини: оперативні сюжети

Імбирні пряники на ялинці

Featured Video Play Icon

Традицію прикрашати новорічну ялинку смачними  пряниками відроджує чернігівка Олена Мічкова. Вона   13 років займається виготовленням і оздобленням імбирних пряників, навіть була переможницею на конкурсі “Агов, хенд мейд Че”, де  виборола  перше місце у номінації “Чернігівський смаколик”.

Майстриня показує, які   іграшки можна зробити на ялинку. Торік були кульки, в цьому році зробили елементи дерев’яних підвісів. Герої можуть бути різними. «Можливо, хтось побачить, сподобається, і ми започаткуємо нову традицію – прикрашати ялинку пряниками, зробленими на власній кухні», – каже Олена Мічкова.

Про пряники вона знає все. І навіть має свій власний рецепт. Для того, щоб чернігівці навчилися такожробити смачні і красиві пряники, проводить майстер-класи. Розповідає, які пряники робили в давнину, з яких продуктів. 100 років тому вони були не такі вишукані, але саме ними дорослі «розраховувалися» з дітьми, коли ті приходили щедрувати.

Пані Олена радіє, що виготовленням пряників захоплюються не лише дівчатка, а й хлопчики. Діти наполегливо  залучають своїх рідних до спільної праці. Так народжуються традиції.  

 Форму   Різдвяного Оленя  майстрині привезли із Швейцарії. Цей чудовий пряник відправиться до Великої Британії. А от перший смаколик із цієї серії дістався нашій знімальній групі. Так народжується історія цього солодкого сувеніра.

Пані Олена каже, його треба обов’язково з’їсти. Діти тримають таку красу в руках всього кілька хвилин. А потім з насолодою з’їдають. Дорослі ж ставляться до пряника як до витвору мистецтва. Тримають у серванті, доки міль не з’їсть. Олена Мічкова каже: дарує не пряник, а смак.  То ж треба насолоджуватись!