ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

єРобота: як ІТ-працівник відкрив спеціалізований центр для дітей у Чернігові

Featured Video Play Icon

– Телефонує мені друг і каже, я виграв грант на власну справу, давай подавайся.

Олександр Спичак — IT-працівник, волейболіст, бітбоксер, а віднедавна ще і приватний підприємець — власник спеціалізованого центру для дітей з особливостями розвитку. Дізнавшись від друга про урядовий проєкт «єРобота», який надає грантові кошти як на розвиток уже існуючого бізнесу, так і на створення власної справи з нуля, вирішив не зволікати та одразу подав на розгляд свою ідею.

Ідея виникла, насправді, дуже давно, оскільки дружина в мене логопед. Бачив на практиці як реалізуються ці проєкти з нуля. Ми коли складали бізнес-план, у нас уже був певний перелік, що нам потрібно купити, де його знайти, тобто вже були й посилання і все. І коли отримали вже кошти, почався весь цей процес довготривалий, – розповів приватний підприємець Олександр Спичак.

Чоловік створив два нових робочих місця, а відтак отримав максимальну суму фінансової підтримки — 250 тисяч гривень. Грантові кошти перекрили витрати на закупівлю меблів та спеціального обладнання.

– Загалом, це було оснащення кімнати для сенсорної інтеграції, тому що такі речі, які стосуються саме цього напрямку, є дороговартністними, й через це ціни досить високі, а досить багато чого потрібно для старту, тому що неможливо працювати лише із чимось одним. Так само наповнення кімнати логопеда і психолога, вона потребувала як дидактичних, так і методичних матеріалів, – зазначив Олександр Спичак.

Дитячий центр став сімейною справою. Дружина Олександра Юлія розповідає, в умовах повномасштабної війни вони як ніколи розуміли важливість створення простору, де б діти змогли отримати сенсорно-інтеграційну терапію, пройти занятртя з логопедом та психологом.

Справа логопеда – це, звичайно, зараз дуже актуальна проблема, бо дітки з кожним роком мають усе більше якихось порушень мовлення. Я розуміла, що це необхідно, бо якраз такі умови дуже впливають на дітей і це дуже актуальна така допомога. І якщо ми могли її надати, чому б ні, ми були раді цьому, – підкреслила логопед дитячого центру Юлія Смирнова.

Окрім Олександра, за більше, ніж рік дії державної програми «Власна справа», кошти на відкриття або розвиток бізнесу одержали 190 мешканців Чернігівщини. Вони створили понад 400 нових робочих місць. Загальна сума грантової державної підтримки — 45,6 мільйонів гривень. Люди відкривають заклади харчування, салони краси, швейні цехи тощо. Контроль за реалізацією бізнес-ідей здійснює обласний центр зайнятості.

– Перевіряємо, чи ведеться діяльність, на що йдуть кошти. Є певні вимоги до закупівлі, на що можуть витрачатися кошти: на закупівлю сировини, матеріалів, і так далі. Повернення коштів передбачається для всіх грантів шляхом перерахування коштів податкових зборів за працевлаштованих осіб, – зазначила директорка Чернігівського обласного центру зайнятості Людмила Ключник.

Зазначимо, якщо особа, якій надається грант, працевлаштовує одного працівника, вона може одержати 150 тисяч гривень, 250 тисяч — якщо двох. У центрі зайнятості запевняють: отримати грант не важко – треба лише написати бізнес план та дотримуватися його умов. Під час усіх процесів підприємців консультують фахівці.