ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Covid-19, ГРВІ та лептоспіроз: скільки людей хворіє у Чернігові та області?

Featured Video Play Icon

Сезон вірусних інфекцій у розпалі. Чернігівські лікарі щоденно реєструють сотні випадків захворюваності на ГРВІ та COVID-19. Про хвороби, які передаються повітряно-крапельним способом, і їхню небезпеку для людей говорили під час брифінгу у  “Чернігівському обласному центрі контролю та профілактики хвороб МОЗ України” 12 грудня.

Було зареєстровано 512 хворих на COVID-19, це, до речі, найбільша цифра в області. А щодо гострих респіраторних інфекцій, то щотижнево десь порядка половини 40-ка відсотків від захворюваності – це дає на місто Чернігів. На минулому тижні 5100 випадків, то близько 2000 – це місто Чернігів дає, – повідомив заступник генерального директора ДУ “Чернігівський ОЦКПХ МОЗ України” Артем Ярошенко.

Відвідування навчальних закладів, а відтак скупчення дітей у малих приміщеннях сприяє поширенню захворюваності серед школярів. А тому експерти радять робити щеплення, аби, в разі чого, дитина легше перенесла недугу та уникнула ускладнень. 

На даний момент в Чернігівській області є вакцини в наявності для щеплення, як для дорослих так і для дітей. Що стосується вакцини для дорослих  було нам буквально вчора завезено в область вакцину проти специфічного штаму Омікрон в кількості 1000 доз, яку вже на цьому тижні отримують лікувальні заклади області. Ну, і потрібно пам’ятати, що для того, щоб уберегти своїх дітей, потрібно в першу чергу самому бути вакцинованим, тому що саме дорослі є джерелом хвороби дітей. Як показує статистика, що діти заражаються саме вже від дорослих, – зазначив  завідувач відділу імунопрофілактики ДУ  “Чернігівський ОЦКПХ МОЗ України” Олександр Бубирь.

Окрім ГРВІ і ковіду серйозне занепокоєння лікарів на сьогодні викликає ще одне важке захворювання – лептоспіроз. Наразі в області кількість хворих зросла в 10 разів в порівнянні з минулим роком. 

Минулого року в нас було зареєстровано 2 випадки за 11 місяців, в цьому році ми маємо 24 випадки. По Чернігову ми маємо 4 випадків. Найбільше випадків у нас по Ніжинському району і по Чернігову. По інших територіях захворюваність розподіляється більш-менш рівномірно – 1-2 випадки. Основна проблема в проведенні дератизаційних заходів або заходів боротьби з гризунами, які передають саме збудник цього захворювання, – підкреслив генеральний директор ДУ “Чернігівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України” Олександр Чепурний.

Експерти радять дотримуватися простих правил, аби зміцнити імунітет та  вберегтися від сезонних хвороб: вчасно робити щеплення, уникати місць масового скупчення людей, постійно мити руки або використовувати антисептики, правильно харчуватися та вживати побільше вітамінів.