ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

ГРВІ та коронавірус: яка захворюваність у Чернігові та області?

Featured Video Play Icon

Рівень захворюваності на ГРВІ та COVID-19 в Чернігові знижується. Як повідомили в обласному центрі контролю та профілактики хвороб, кількість недужих на гострі респіраторні вірусні інфекції, включно із коронавірусною, у місті та області перебуває на міжсезонному рівні. Упродовж минулого тижня на ГРВІ захворіло 3736 жителів Чернігівщини, що на 5,2 % менше, ніж попереднього, а COVID-19 лабораторно підтвердили у 192-х осіб. Летальні випадки не реєструвалися. Загалом, рівень захворюваності на ГРВІ на 31 % нижче епідпорогу.

– У нас поки що по відділенню стабільно — грипу офіційно підтвердженого лабораторно в нас немає. Ковіда в нас також, тільки на даний момент ми виписали хворих — 3 випадки. Зараз сезон такий, коли холодно, коли ми перемерзаємо, але це більше у вигляді гострих респіраторних проявів як ГРВІ. Клінічна картина в усіх наших випадках майже однакова — це підвищена температура, біль у горлі, закладеність носа. Звичайно, що потім, якщо вже довший час, приєднуються кашель, – розповіла завідувачка інфекційного відділення ЧМЛ № 2 Іванна Олексієнко.

Лікарі застерігають: грип та коронавірус передаються повітряно-крапельним шляхом та можуть призводити до летальних наслідків. З початку епідсезону на Чернігівщині лабораторно підтверджено 20 смертей від COVID-19. Найкращий захист від сезонних хвороб — вакцинація. Вакцину від грипу треба купувати за власні кошти, а від коронавірусу можна щепитися безкоштовно в закладах охорони здоров’я. Попри те, що карантинні обмеження наразі відсутні, медики нагадують і про важливість використання медичних масок. Їх варто надівати всім, хто має симптоми застуди, доглядає за хворими або перебуває в місцях скупчення людей. Маска повинна щільно прилягати до обличчя, прикривати ніс та рот. Змінювати її необхідно щонайменше кожні дві години.

– Звичайно, це насамперед культура, ми повинні піклуватися про своє здоров’я і розуміти: якщо банально підвищена температура чи з’явився нежить, ми повинні думати, щоб не заразити інших, – зазначила Іванна Олексієнко.


І хоча наразі епідеміологічна ситуація в регіонах в межах норми, за словами головного санітарного лікаря України Ігоря Кузіна, у разі її ускладнення можуть ввести локальний карантин та інші протиепідемічні заходи. Аби вберегтися від сезонних інфекцій, окрім вакцинації та носіння масок медики радять дотримуватися соціальної дистанції в громадських місцях, зміцнювати імунітет, регулярно провітрювати приміщення та робити вологе прибирання, дотримуватись особистої гігієни, а за перших ознак хвороби — залишатися вдома та звертатися до сімейного лікаря.