Факт-новини: оперативні сюжети

Говорити українською: у Чернігові проводять розмовні клуби для охочих спілкуватися солов’їною

Featured Video Play Icon

Позбутися примусово нав’язаної російської та повернутися до свого, українського коріння. Розмовні клуби в межах національного проєкту “Єдині”, що передбачає 28 днів підтримки переходу на рідну мову, в Чернігові стартували вже для третього курсу і запрацювали ще на одній, крім ТІЦу і центральної міської бібліотеки, локації – бібліотеці-філії на Льотній. Таким було прохання самих жителів мікрорайону, які свідомо вирішили, що більше не хочуть спілкуватися мовою ворога.

Більшість відвідувачок цього розмовного клубу жили в часи, коли російська була панівною, вчили українську в школі одним уроком на тиждень і фактично більше ніколи до неї не зверталися. За словами модераторки курсу, навіть у цьому випадку чотирьох тижнів достатньо, аби здобути елементарні мовні навички, а вже далі відточувати майстерність – все залежить виключно від вибору людини.

Дивіться також: Чернігівський колегіум” співпрацюватиме з латвійським Огре

Власне, проєкт реалізується онлайн – у фейсбук-, телеграм- та вайбер-спільнотах, де після реєстрації учасники та учасниці щодня отримують навчальні матеріали, завдання, поради та техніки для подолання мовного бар’єру. Розмовні ж клуби створюються для підкріплення цих знань і реальної практики.

Для цієї групи це вже друге заняття із чотирьох. Однак, організатори кажуть, якщо людина відчуває ще потребу, то може піти на наступний потік, або навпаки – стати ментором і модератором для інших, Чернігів має вже і такий досвід.

Загалом, до проєкту долучилося вже майже 30 тис. учасників та учасниць із 25-ти міст і громад України, і в деяких триває вже шостий курс.