ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Гостинність без бар’єрів: як зробити Чернігів комфортним для маломобільного населення

Featured Video Play Icon

На протезі дістатися Говерли та зібрати кошти для підрозділів, які щодня дають відсіч окупантам на фронті. Євген Смага — ветеран російсько-української війни. Під час боїв за Чернігів, у Новоселівці, чоловік втратив ліву кінцівку. А вже цього вересня він разом із побратимами здолав гірські вершини. Так вдалося зібрати мільйони гривень, які передали на фронт.

Було, скажімо так, складно, але ми подолали ці схили й підйоми. – Я думаю, що людина, якщо захоче, то вона зможе набагато більше, ніж здається з першого погляду, – каже ветеран війни Євген Смага.

Невіддільною частиною життя Євгена є спорт та туризм. Каже, сьогодні важливо піднімати питання його безбар’єрності. Бійців, що повертаються із гарячих точок із пораненнями, на жаль, усе більше, й бізнес має адаптуватися.

Якщо людина, наприклад, на візку, то дуже важливо, щоби були пандуси та трохи розширені двері для того, щоби людина могла заїхати в ресторан. Ну і, відповідно, мають бути й умови санвузла теж підлаштовані, де під’їхати, руки помити, – зазначив ветеран війни Євген Смага.

Чернігову важливо, аби люди з інвалідністю почували себе гідно в суспільстві та мали всі необхідно для цього умови. Управління культури та туризму ініціювало проведення в місті дводенного форуму «Чек-лист порад гостинності без бар’єрів». За розмовою об’єдналися експерти з різних куточків України — Львів, Київ, Вінниця, Кривий Ріг, Івано-Франківськ. Усіх об’єднує масштабна мета — зробити туризм комфортним для маломобільного населення.

А якщо буде екскурсія по місцям трагедії? Як себе вести, про що говорити, чи можна фотографувати, як спілкуватися з людьми, як до них звернутися. Дуже багато виходить нових абсолютно викликів, про які ми повинні поговорити, і фахівці з багатьох галузей також повинні нам допомогти в тому, щоб ми випрацьовували ці певні правила, якими могли б поділитися з іншими регіонами України, – зауважив начальник управління культури та туризму ЧМР Олександр Шевчук.

Власним досвідом розвитку безбар’єрності, разом із набитими на цьому ґулями, поділилася представниця міста Лева. Проєкти «Місто лікує», «Гостинність без бар’єрів», що передбачають підвищення рівня життя людей на кріслах колісних, з протезами тощо — уже успішно реалізовані. Напрацюваннями готові ділитися і з нами.

Хлопці й дівчата, які повертаються з фронту, які отримують травми внаслідок російської атаки, нам дуже важливо, щоби виходячи з госпіталю, вони могли повернутися в ту кав’ярню випити каву, де вони люблять це робити, а не в ту кав’ярню, у яку вони можуть собі дозволити піти. Це неправильно, а бізнес має зрозуміти, що це їхні клієнти. Це про доступність, це про гідність і це про гідне суспільство, як нас, – зазначила керівниця управління туризму Львівської міської ради Христина Лебедь.

Туристичні осередки Чернігівщини готові адаптуватися до нових реалій та усувати всі бар’єри. Аби почерпнути знання в цьому напрямі, до розмови доєдналася і фахівчиня Мезинського Національного природного парку Лариса Подоляко. Каже, місцина користується попитом серед бійців, що проходять реабілітацію.

В нас були військовослужбовці, ми для них проводили заходи, більше пов’язані із природотерапією. Люди, які потребують психологічного, фізичного відновлення, то місце природи є чи не найкращим для того, щоб відновитися і фізично, і духовно зміцнитися. Тому Мезинський національний природний парк готовий приймати відвідувачів і хоче бути в ногу із сучасними вимогами часу. І тому ось ми тут, – підкреслила провідна фахівчиня з екологічної освіти Мезинського Національного природного парку Лариса Подоляко.

Другий день форуму «Чек-лист порад гостинності без бар’єрів» проходитиме у вигляді практичного тренінгу, де гіди разом із психологинею, обговорять основні аспекти, на які варто звертати увагу при проведенні екскурсій.