НовиниТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

У дитячих садках Чернігова з’явилися нові сучасні меблі

Featured Video Play Icon

– Мені дуже сподобалися ці ліжечка.

Маленька Заріна разом зі своїми друзями заходить до роздягальні садочка, де на неї чекають нові шафки та лавки. Яскраві жовто-блакитні кольори, сучасний дизайн, зручність та функціональність — такі меблі тепер прикрашають один із садочків густонаселеного мікрорайона Чернігова. Це подарунок від міжнародної організації ЮНІСЕФ, яка допомагає покращити умови навчання та розвитку дітей у дошкільних закладах освіти.

Загалом, хочу сказати, що ті пошкодження, ті руйнування, які зазнала система освіти міста Чернігова, не могли бути відновленими, усунутими без допомоги партнерів, без підтримки. І в цій роботі дуже важливу роль займає співпраця наша з організації ЮНІСЕФ і наша співпраця, вона не тільки ось зараз з’явилася, вона вже триває по декільком проєктам, – розповів начальник управління освіти ЧМР Василь Білогура.

– На даний момент у нас триває відновлення нашого садочка і, дякуючи команді управління освіти, міжнародній компанії ЮНІСЕФ, ми отримали нові сучасні яскраві меблі. Ми отримали дитячі столи, модульні, тобто, кожна дитинка має свій маленький столик-пелюсточку — це його особисте робоче місце. Їх можна виставляти змійкою, колом — як завгодно, як зручно вихователю для організації занять та інших видів діяльності, – зазначила завідувачка ДНЗ №75 Олена Ричкова.

На початку повномасштабного вторгнення садочок опинився в епіцентрі бойових дій і зазнав пошкоджень. Для того, щоби відновити роботу закладу та відчинити двері для маленьких вихованців, знадобився майже рік. Відтак у березні 2023-го року понад 200-ті дітей повернулися до своїх груп. Завдяки міжнародній підтримці, зокрема, від ЮНІСЕФ, садочок розширює освітній простір та можливості для розвитку малечі.

За сприяння міжнародної організації ЮНІСЕФ у нас поповнилася матеріальна база — це набори для творчості, набори для психолога, сучасні ігри, іграшки, тому нашим діткам зараз є чим гратися і як розважатися. Ми отримали сучасні яскраві ліжка — односпальні, двоярусні і трьохярусні. У нашому садочку функціонують спеціальні групи, тому приміщення спальних кімнат у нас використовується для занять вчителям логопедам, – каже завідувачка ДНЗ №75 Олена Ричкова.

Це питання дуже важливе, щоб не просто відновити заклад освіти, який було пошкоджено, а також важливим є його наповнення. Зробити перебування дитини тут комфортним, зручним для того, щоб максимально зосередитись на можливості соціалізації, спілкування з однолітками, і відволікти від тривожності, від стресовості, – підкреслив начальник управління освіти ЧМР Василь Білогура.

Окрім вихователів та дітей, допомозі від міжнародних партнерів радіють і батьки. Переконані: нові меблі та обладнання сприятимуть кращому розвитку та навчанню малечі.

Наші враження просто надзвичайні, тому що коли ми прийшли в цей садочок, звичайно, він був у належному стані, але меблі вже старі. І коли ми прийшли, батьківський комітет, складати нові шафи, були дуже здивовані. По-перше, мені дуже подобається, що вони в жовто-блакитному кольорі, що просто надає нам такої віри неймовірної в нашу скорішу перемогу, – кажуть Аліна та Олександр Шевченки.

За сприяння ЮНІСЕФ нові дитячі меблі одержав ще один дошкільний заклад освіти міста, який у лютому-березні 2022-го також зазнав руйнувань — тут булипошкоджені вікна, стелі й дах. Раніше міжнародна організація вже передавала закладу розвивальні посібники, ігри та матеріали для психологічного розвантаження.

Взагалі ми дуже вдячні, дуже раді, як колектив, як дітки, як батьки. Садочок відвідує 280 діток і тому ця допомога нам, звичайно, покращить нашу матеріально-технічну базу. Ліжечка будуть нові, діткам буде затишно, комфортно і, звичайно, приємно, – сказала завідувачка ДНЗ №70 Тетяна Пінчук.

Загалом, Чернігів активно співпрацює з ЮНІСЕФ у сфері дошкільної освіти. Відтак 10 садочкам міста міжнародна організація надала допомогу на загальну суму понад 5 мільйонів гривень, з яких 1 мільйон — на облаштування укриттів і понад 4 — на оновлення меблів та першочергові ремонтні роботи.