Факт-новини: оперативні сюжети

«Герой України»: чи допомагає електронна петиція у присвоєнні найвищої державної нагороди?

Featured Video Play Icon

“Обійми мене міцно, як тато”. З таким проханням одинадцятирічний Артем чи не щодня звертається до своєї мами Алесі. Тепло його батька, Дмитра, було опорою і підтримкою для хлопчика. Проте повномасштабне вторгнення рф назавжди змінило долю їхньої родини.

Після визволення Чернігова, мій чоловік, Дмитро пішов до військкомату, 11 квітня 2022 року він одразу став до лав ЗСУ. В травні він приєднався до 58-ої окремої механізованої бригади.  Служив там більше року, до травня 2023 року і потім продовжив свою службу в 66-ій окремій бригаді і пробув там тільки місяць і 22 дня. 22 липня 2023 року він загинув…, – розповіла дружина загиблого захисника Алеся Атрошенко.

Травми, отримані під час артилерійського обстрілу, були несумісні з життям. Уже рівно пів року родина вчиться жити в нових реаліях. У пам’яті як рідних, так і побратимів Дмитро назавжди залишився доброю, відчайдушною та хороброю людиною, а також воїном, який неодноразово рятував життя, витягуючи з поля бою поранених та загиблих.

Він завжди був таким, знаєте, оптимістом. Він служив заради миру, за те, щоб нам з сином було жити в Україні, в нашій рідній Україні. І я пишаюсь ним дуже, за те, якою він людиною був, – зазначає Алеся Атрошенко.

Порадившись із друзями, Алеся вирішила подати на сайт Президента України електронну петицію з проханням присвоїти її чоловікові почесне звання “Герой України” з удостоєнням ордену “Золота Зірка”. Каже, довго вагалася, проте прагнула зберегти пам’ять про рідну людину.

Кожного дня майже більше тисячі голосів збиралось. Це завдяки друзям, побратимам, знайомим просто. 10 тисяч було легко зібрати. А потім вже важко. Важко. Кожного дня 200-500 голосів, і це з величезним трудом. Наразі ми обмінюємося петиціями з такими ж людьми, які хочуть вшанувати пам’ять своїх рідних через інтернет: фейсбук, телеграм, – каже Алеся Атрошенко.

Зазначимо, електронна петиція, розглядається за умови збору на її підтримку не менш як 25 тисяч підписів громадян упродовж не більше, ніж трьох місяців з дня її оприлюднення. Процес збору голосів непростий, а кількість петицій величезна. Якщо звернення отримує необхідну підтримку, його попередній розгляд здійснює експертна група Комісії державних нагород та геральдики при Президентові України. В Указі “Про звання Герой України” повідомляється, що вона складається з представників Міністерства оборони, Апарату Головнокомандувача ЗСУ, Міністерства Внутрішніх справ, Національної гвардії тощо. Коментуючи аспекти присвоєння звання “Героя України”, правознавці кажуть, що петиція все ж не гарантує 100% результат, навіть за умови збору необхідних голосів.

У випадку з електронними петиціями все ж таки немає обов’язкового характеру для виконання для органів державного влади або до того органу, до якого адресується ця петиція. Тут це виноситься на розгляд, а далі вже або відповідно орган, установа або комісія розглядає це питання. І в випадку наразі тих петицій, які подаються по військовослужбовцям для присвоєння звання “Героя України”, це, скоріше за все, більше воно спрацьовує як для привернення уваги, – зауважив керівник громадської приймальні ГО “MART” Дмитро Науменко.

Дмитро Науменко зазначив, що за результатами комплексного розгляду електронної петиції експертною групою у наданні найвищої державної відзнаки, звання “Героя України”, може бути відмовлено, натомість ініційовано відзначення військовослужбовця орденом Держави.

Якщо говорити взагалі по підставам і по процедурі нагородження особи званням “Герой України”. Тут можна розглядати різні органи, які можуть клопотати. Якщо говорити про військовослужбовців, так само можуть клопотати і командири військових частин, і представники Міністерства оборони, безпосередньо по кожному окремому солдату або військовослужбовцю, – уточнив  Дмитро Науменко.

З початку 2024-го на сайті гаранта опубліковано 12 указів про відзначення державними нагородами України тих, хто самовіддано виконує військовий обов’язок. І поки жодного про присвоєння звання “Героя України”.