ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Герої без зброї: історичний музей представив нову виставку

Featured Video Play Icon

“Герої без зброї”. Під такою назвою в історичному музеї відкрилася нова експозиція. Виставка є подякою героям тилу, які забезпечували життєдіяльність міста. Перша її частина присвячена хлібопекарям.

-Ці речі свідчать про те, в яких напружених умовах доводилось працювати співробітникам. Під обстрілами власне випікали хліб. А коли не було ні газу, ні води вручну замішували і випікали очікуваний чернігівцями хліб, – зазначила старша наукова співробітниця історичного музею Світлана Землянська.

До музею потрапили пошкоджені віконна рама, дошка та карта міста з кабінету комерційної служби. 4 березня 2022 – го був “приліт” на територію підприємства. Олександр Новик прийняв чергову заявку на доставку хліба, вийшов з кабінету, як пролунав вибух. Колеги говорять, що народився в сорочці.

-Люди всі живі. Все нормально. Кабінет? Головне – виробничі, щоб хліб випікався. Не постраждали, Слава, Богу, будемо працювати далі, – згадує комерційний директор підприємства Олександр Новик.

 Під час облоги Чернігова на підприємстві залишалося працювати майже 70 робітників. Вони не звертали особливу увагу на обстріли, адже містяни чекали хліба.

-Коли десь там грохоче, десь далеко, але всі хочуть хліба. Щоб він був в запасі. Ми відгружали максимально. Скільки могли випікали. Вже ніхто не рахував скільки усього було і як випічено, – розповідає директорка підприємства Ольга Заїка.

У день відкриття виставки працівники хлібокомбінату пригостили співробітників історичного музею та гостей Великодніми пасками.