ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Генератори, когенерація і забезпечення газом: як Чернігів готується до складної зими?

Featured Video Play Icon

Чернігів продовжує підготовку до майбутнього опалювального сезону, зокрема, можливих сценаріїв його проходження в умовах тривалих відключень світла та блекаутів. Впродовж останніх місяців, за інформацією Міненергетики, енергосистема України зазнала найбільших від початку повномасштабного вторгнення пошкоджень і надалі залишається під прицілом росії, тож зима буде складною.

Як повідомив виконувач обов’язків очільника міста, у перший день липня він провів робочу нараду з відповідальними за проходження осінньо-зимового періоду керівниками і вони вже напрацьовують план заходів. 

Багато з цього плану вже робиться, це і закупівля генераторів, і там не тільки закупівля, а й отримання їх від благодійних наших партнерів. Достатня кількість їх на об’єктах критичної інфраструктури міста, деякі об’єкти ще треба посилити, ми це зробимо за літні місяці, 100% ми встигнемо це зробити.  Ну і як правильно хтось зауважив, що з генераторами ми переживем зиму: нація генераторів переможе націю дегенератів, які на нас напали, і запускають ракети, щоб ми жили в темряві і в холоді, – зазначив в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

За словами Ломако, місто у цьому напрямку працює безперервно. Крім забезпечення закладів критичної та соціальної інфраструктури генераторами, найближчим часом вноситимуться зміни до бюджету, аби виділити кошти на встановлення наявних когенераційних установок, здатних комбіновано виробляти електричну і теплову енергії. 

Окреме доручення під час загальноміської наради стосувалося управління освіти – визначити дитячі садки, що функціонуватимуть за будь-яких умов, та знайти технічне рішення, як на випадок екстреної ситуації гарантувати дітям гаряче харчування і з дотриманням норм безпеки під’єднати харчоблоки ДНЗ до газу, адже нині вони повністю на електроенергії.

Ми говоримо про кілька садків, які будуть базовими для нас на випадок, якщо будуть гірші умови, скажемо так, чим зараз, значно гірші. По школах там більш-менш все зрозуміло, а по садках треба буде все одно залишити, як ми робили в 2022-му році навесні, певну кількість для працівників-батьків сфери критичної інфраструктури, охорони здоров’я, які в будь-якому випадку мають працювати , – підкреслив Олександр Ломако.

Що стосується теплогенеруючих підприємств Чернігова, їх підготовка до опалювального сезону йде за графіком. На сьогодні майже всі багатоквартирні будинки з гарячим водопостачанням, за винятком тих, де тривають гідравлічні випробування і ремонти тепломереж.