ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Фоторепортаж як стиль життя: 70-річний ювілей Віктор Кошмал відзначив персональною виставкою

Featured Video Play Icon

-Фотографію пояснювати не треба, вона сама повинна говорити за себе, – підкреслює фотохудожник Віктор Кошмал.

70 світлин у день свого 70-річчя представив у залах художнього музею фотохудожник Віктор Кошмал. Сама назва для виставки  «Фоторепортаж як стиль життя» придумана влучно. Здебільшого Віктор Кошмал відомий, як майстер репортажу.

-У кожного фотографа свій стиль. Стиль Віктора Кошмала – спіймати момент. От той, на ходу. Дійсно, ці фотографії так і представлені, – зазначає директор художнього музею Юрій Ткач.

 У об’єктиві Віктора Кошмала буденне життя нашого міста, його краєвиди, обличчя відомих чернігівців. Доповнює головну експозицію серія робіт, яка присвячена працівникам ДСНС.

-У мене дуже великий архів. Повний архів йде з 2006 року. У році 12 місяців. І ось 12 місяців по роках, це те, що я знімав, – розповідає Віктор Кошмал.

 Завдяки фотографії автор цих світлин ділиться з глядачами своїми враженнями. Навіть у звичних нам речах фотохудожник бачить щось несподіване та унікальне, на що буває ми не звертаємо уваги.

-Дивіться. Ті дві ворони. Я їду по місту. Бачу сидять. Я швиденько зупинився. Тюк, тюк і полетів далі. Я довго не думаю, розумієте. Я бачу кадр, Я його зняв. А в цьому мені допомагає моя техніка і все. Мало мати купу об’єктивів. Саме головне, ними вміло користуватися, – зазначає фотохудожник.

 Фотомитець живе оточуючим світом, любов’ю своєї родини і дружбою. Щоб привітати ювіляра з відкриттям персональної виставки та днем народження навіть вишикувалася черга.

-Дуже подобається, що люди відкликаються на його бачення світу, людей. І він репортер. Це слово говорить за все його життя, – підкреслює Зоя Кошмал, дружина і муза Віктора Кошмала.

 -Як можна так жити без друзів. А якщо ти поважаєш друзів, ти поважаєш людей, тебе поважають. Виставки, спілкування з друзями дуже багато значить для мене, – наголошує Віктор Кошмал.

Добірка фоторепортажів Віктора Кошмала представляє роботи останніх років. Оглянути світлини можна в художньому музеї Галагана до 10 вересня.