Новини

Президент заявив про звільнення всіх обласних воєнкомів

Президент України Володимир Зеленський оголосив про звільнення усіх керівників обласних ТЦК та СП за підсумками перевірки військкоматів.

Про це глава держави поінформував після засідання РНБО 11 серпня.

Читайте також: Окупанти вдарили по житловому будинку на Івано-Франківщині, загинула дитина

-Провів засідання РНБО, на якому розглянули одну та ключове питання – результати перевірки військкоматів. На засіданні доповіли представники ДБР, СБУ, МВС, генпрокурор, НАЗК та НАБУ, – повідомив Президент.

Наразі відкриті вже 112 кримінальних проваджень щодо посадовців ТЦК та СП, а також оголошено 33 підозри.

Йдеться про підозри очільникам обласних, районних та міських військкоматів, працівникам ВЛК та іншим посадовцям.

“Зловживання – в різних областях: Донецька, Полтавська, Вінницька, Одеська, Київська, Львівська. Хтось брав готівкою, хтось криптовалютою – хіба що в цьому різниця, цинізм всюди однаковий”, – розповів президент.

Він уточнив, що йдеться про незаконне збагачення, легалізацію незаконно отриманих коштів, неправомірну вигоду, незаконне переправлення військовозобов’язаних через кордон.

“Наші рішення наступні. Звільняємо всіх обласних “воєнкомів”. Керувати цією системою мають люди, які точно знають, що таке війна та чому цинізм і хабарництво під час війни – це державна зрада. Натомість воїни, які пройшли фронт або які не можуть бути в окопах, бо втратили здоров’я, втратили кінцівки, але зберегли свою гідність і не мають цинізму, – саме їм можна довірити цю систему комплектування”, – розповів президент.

Він додав, що реалізувати це рішення повинен головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

Перед призначенням нових керівників ТЦК та СП їх перевірятимуть працівники СБУ.

“Кожен воєнком, щодо якого є кримінальне провадження, нестиме відповідальність – цілком справедливу, повну. Звільнені воєнкоми та інші посадовці, які мають погони, і щодо яких не виявлено даних про злочини чи порушення, якщо вони хочуть зберегти свої погони та довести свою гідність, – на фронт“, – заявив Зеленський.