ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Фінське місто Лаппеенранта стало побратимом Чернігова

Featured Video Play Icon

Фінське місто Лаппеенранта відтепер побратим Чернігова. Відповідну угоду про партнерство підписали десятого січня. Перемовини міських голів Владислава Атрошенка та Кіммо Ярви відбувалися в онлайн режимі. Почали зі стандартного смол току про поточний стан справ.

Треба навчати дітей, прибирати, щоб працював громадський транспорт треба, щоб у квартирах була вода і т.д , – зазначив Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко.

А потім перейшли до перемовин про партнерство. Чернігів, за словами Владислава Атрошенка, місто, яке за останні роки продемонструвало найбільшу динаміку розвитку серед обласних центрів України. На заваді подальшому розвитку стала навала російських загарбників, відтак на перший план стали питання відновлення та відбудови. Лаппеенранта — місто, яке вважається кліматичною столицею Фінляндії, його також називають піонером у сфері відновлювальної енергетики. Конкретні аспекти співпраці будуть обговорюватися надалі, а поки Владислав Атрошенко озвучив основні напрямки взаємодії.

Я переконаний, що попереду у нас плідне партнерство у напрямках відновлювальної енергетики, захисту навколишнього середовища, переробки сміття, екологічного громадського транспорту, освіти, культури, спорту, туризму. Ми впевнені, що саме ваш потужний досвід як кліматичної столиці Фінляндії та високих технологій сприятиме ефективному відновленню та розвитку Чернігова, – підкреслив очільник Чернігова.

За словами міського голови Лаппеенранти Кіммо Ярви, традиції побратимства між містами у них підтримується з минулого століття. Угода з Черніговом — це також і солідарність з його жителями.

Лаппеенранта рішуче засуджує військові дії розпочаті росією в Україні, які порушують міжнародні права. Я готовий я підписую. Слава Україні, – наголосив міський голова м. Лаппеенранта Кіммо Ярва.
Владислав Атрошенко закликав нових партнерів до співпраці не чекаючи завершення війни.

Я від себе особисто можу передати впевненість у тому, що український народ неможливо перемогти, – підкреслив Владислав Атрошенко.
Для Лаппеенранти Чернігів — восьме місто-побратим. Для нас – дев’яте. Попереду – підписання договорів про партнерство із німецьким Аахеном та французьким Реймсом.