ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Повернення у стрій: як проходять реабілітацію військові у Чернігові

Featured Video Play Icon

Одинадцять українських військових проходять наразі реабілітацію у Чернігівській міській лікарні №3. Медики ставлять на ноги бійців з найрізноманітнішими травмами та захворюваннями.

-Це і фізична терапія, і ерготерапія, кінезіотерапія, механотерапія. На жаль, війна зробила негативний відбиток на психіці наших людей, як військових, так і цивільних. Через це надається допомога як цивільним, так і військовим. Психологічна, у нас є психотерапевт, психолог і лікар-психіатр згідно пакету працює у нас у відділенні, – розповіла лікарка фізичної та реабілітаційної медицини Алла Комлик.

Боєць 58-ї бригади Сергій Жигір ще у вересні минулого року потрапив під мінометний обстріл під Бахмутом. Він отримав складну черепно-мозкову травму, які, за словами медиків, ніколи не проходять безслідно.

-Коли він поступив до нас у відділення, я констатувала: пацієнт не розуміє почутої мови, зверненої. Мову рідних він розумів, бо це рідні стіни, рідний голос. Пацієнт не говорив жодного звука за всі 10 місяців. Пацієнт не пише і не читає, – зазначила лікарка-логопед реабілітаційного відділення Чернігівської міської лікарні №3 Юлія Зуб.

Після поранення Сергій лікувався в госпіталях по всій Україні, але в жодному з них йому не надали належної допомоги для відновлення мови. Натомість через два тижні реабілітації у Чернігівській міській лікарні №3 боєць заговорив. Першим його словом було ім’я дружини.

Ольга Жигір тепер навчається разом з чоловіком – наново вчиться комунікувати з Сергієм, допомагає йому відновити моторику та мову.

-Ми коли лежали в Ужгороді, там нам логопеда не давали, не було логопеда. Дуже багато, звісно, часу втрачено. Але нічого, завдяки Юлі ми вже розмовляємо, намагається навіть сам, – підкреслює дружина військового Ольга Жигір.

Для логопеда Юлії Зуб цей випадок – в десятці найскладніших з початку повномасштабного вторгнення. Спочатку вона не давала оптимістичних прогнозів щодо стану Сергія, але тепер приємно вражена його прогресом.

-Кожне заняття – це нові слова, постійні зміни, він глобально може читати і сприймати слова, він вже краще розуміє звернену мову і може виразити, комунікувати з оточуючими, – зауважує лікарка-логопед реабілітаційного відділення Чернігівської міської лікарні №3 Юлія Зуб.

Під час реабілітації військових чернігівські медики найчастіше стикаються з  наслідками мінно-вибухових травм, а також захворюваннями, пов’язаними з важкими фізичними навантаженнями, на кшталт остеохондрозу. При цьому поранені бійці або їхні родичі самі можуть обирати заклад, в якому проходити реабілітацію.

-Покращення стану значне. Військові повертаються до служби. Звичайно, не всі повертаються на передову, але вони служать там, де це необхідно згідно з рішенням ВЛК, – підкреслила лікарка фізичної та реабілітаційної медицини Алла Комлик.

В самій лише міській лікарні №3 за рік пройшли реабілітацію 115 військових. Відділення може прийняти одночасно до 30 бійців, але зазвичай лікуються не більше 15-ти.