Факт-новини: оперативні сюжети

Економія електроенергії та ремонт мереж: чи буде вуличне освітлення та коли з’явиться гаряча вода?

Featured Video Play Icon

Заощаджувати і контролювати ситуацію із споживанням електроенергії в місті. З таким дорученням звернувся до  керівників структурних підрозділів і комунальних підприємств в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако під час розширеної наради 4 червня. Постійні ворожі обстріли і значне руйнування об’єктів енергосистеми країни призвели до  дефіциту електроенергії, екстрених і аварійних відключень світла. Тож економія на сьогодні надважлива.

  – Всюди, де це можливо, треба вживати режим економії. В час, коли пів країни може сидіти без світла, так би мовити яскраво підсвічена афіша в місті, чи вітрина – це не дуже добра реклама буде. Треба і свідомість людям проявляти, – зауважив в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Крім того, з 1 червня значно зросли тарифи на електроенергію для населення. Олександр Ломако дав доручення управлінню економіки ЧМР  проаналізувати, як це  вплине на бюджет  міста і  роботу комунальних підприємств, та найближчими днями дати рекомендації. Між тим економити на вуличному освітленні у Чернігові не будуть. Прийнято рішення, що воно працюватиме, оскільки ліхтарі в місті  оснащені здебільшого енергозберігаючими лампами. 

-Навіть в цих умовах ми більше втратимо, якщо зараз почнемо виключати вуличне освітлення.  Втратимо по настрою людей, морок на вулиці –  це не правильно, кількість ДТП зросте, депресія, злочинність. І ми зекономимо невеликі кошти несуттєві, якщо ми на пару годин відключимо, а втратимо на багато більше, – зазначив Олександр Ломако.

Міжнародні партнери, які допомагають у відновленні міста після російської агресії, – це ще одна можливість залучити донорські кошти на окремі заходи з енергозбереження. 

–   Був посол Німеччини, цю тему піднімав на зустрічі зі мною, і інші партнери, саме енергетична незалежність.  Будь-ласка, всі, хто працює з міжнародними партнерами, все таки енергоефективні рішення по заміні світильників, по встановленню панелей, інші рішення, я думаю, потрібно шукати кошти зовнішні і це зараз може бути актуально, – сказав Олександр Ломако.

Про підготовку теплогенеруючих підприємств  до опалювального сезону доповів радник секретаря Чернігівської міської ради з питань теплопостачання  Олексій Щербина. За його словами,  майже 100 будинків від Чернігівської ТЕЦ і 350 багатоповерхівок, які обслуговує АТ “ОТКЕ”, наразі перебувають без гарячого водопостачання. Причина – проведення гідравлічних випробувань і усунення виявлених пошкоджень мереж.

 – Ми очікуємо після того, як будуть завершені ремонти по магістральній мережі ТЕЦ буде змога подати теплоносій майже до всіх об’єктів, ну, і проведення ремонтів на території АТ ОТКЕ. Перерва в постачанні не буде перевищувати 2 тижнів, одні будинки будуть підключатися, а інші будинки будуть виводитися для проведення ремонтних робіт, – пояснив радник  секретаря Чернігівської міської ради з питань теплопостачання Олексій Щербина.

  Головне, щоб люди розуміли, що це пов’язано з підготовкою до зими. 

Якщо цього не зробити, то взимку не буде не тільки гарячої води, а й тепла, тому треба потерпіти трошки. Тому що це робочий процес, – підкреслив Олександр Ломако.   

Під час наради розглянули низку робочих питань. Зокрема, йшлося про відкриту для проїзду вулицю Любецьку. До кінця тижня  тут мають нанести  дорожню розмітку. Чернігівводоканал оголосив тендер на роботи з ремонту водогону на перехресті вулиць Івана Мазепи – Музична, після чого  проведуть асфальтування. КП «АТП 2528» продовжує ямковий ремонт на найбільш пошкоджених  шляхах. Олександр Ломако також зробив зауваження комунальникам щодо темпів косіння трави, особливо у дворах багатоповерхівок.