Факт-новини: оперативні сюжети

Перший сезон “Академії української музики” завершився

Featured Video Play Icon

Вісім концертів академічної музики за участі солістів, ансамблів, оркестрів та хорів з різних міст країни. Донати для ЗСУ замість вхідних квитків. Таким був перший сезон благодійного меценатського проєкту “Академія української музики”. На його концертах, що проходили у залі музичної школи №1 імені Вільконського, глядачі знайомились з творчістю знаних та маловідомих українських композиторів різних епох та стилів. Відкривали для себе нових виконавців класичної музики.

-Раніше ми на це дивилися ну є у нас така спадщина, а насправді, ми сьогодні цінуємо. Ми цінуємо через виконавську майстерність. Через ці форми. Особисто я вже порахував, що Скорика “Іспанський танець” я послухав за період “Академії” чотири рази в різних інтерпретаціях, – розповів начальник управління культури та туризму ЧМР Олександр Шевчук.

“Іспанський танець”, який й досі набирає безліч прослуховувань на стримінгових платформах, також прозвучав на заключному концерті “Академії”. Популярний твір виконала випускниця Чернігівського музичного коледжу Дар’я Шевченко. Викладачі Національної музичної академії України Антон Кушнір та Марія Пухлянко, чий виступ відкрив сезон “Академії української музики”, цього разу ще й привезли своїх студентів.

-У Національній музичній академії, намагаючись якось згуртовувати і студентів, і викладачів вирішили експериментувати. Звісно, є такі аналоги в світі, коли флейтисти, намагаючись щось робити разом, спільну справу об’єднуються, грають, – зазначив викладач, флейтист Антон Кушнір.

У Чернігові був другий виступ хору флейт. Дебют колективу на сцені відбувся у березні цього року на міжнародному фестивалі “Київські флейтові дні”. На відміну від хору флейт, цей студентський ансамбль, який називає себе “Фортепіанний осьмирук”, вже має чисельні концерти і навіть перемогу на конкурсі Станковича. А під час одного концерту “Осьмирук” перетворився на оркестр піаністів.

Тобто 36 рук. Звісно, 14 піаністів за двома роялями не можуть вміститися, тому ми чередувались, мінялися. І що дуже важливе для мене, що крім професійних якостей цей жанр провокує навчання якостям акторським. На “Академію української музики” ми привезли цей жанр, тому що вже напрацювали репертуар саме для цього проєкту, – підкреслила Марія Пухлянко, викладачка, піаністка.

Чернігівський музичний проєкт привернув до себе увагу виконавців та шанувальників музики не тільки в Україні. Наша землячка Ольга Палій дала концерт на його підтримку у Великій Британії.

-Мистецька наша еліта, яка знаходиться за кордоном, розуміє значення “Академії” саме у прифронтовому місті, саме у Чернігові. І тому вони нам допомагають. Це дуже важливо, щоб такий проєкт у нас продовжувався і ми розкривали для себе сутність і глибину нашої національної української культури, – підкреслив Олександр Шевчук.

Наступне побачення на концертах “Академії української музики” заплановане на осінь.