Факт-новини: оперативні сюжети

Допомога та компенсація: постраждалі чернігівці отримають виплати за міськими програмами

Featured Video Play Icon

В Чернігові триває виконання міських соціальних програм, спрямованих на підтримку людей, які постраждали внаслідок російського вторгнення. Виконавчий комітет 15-го червня затвердив розміри компенсації за тепло та квартплату мешканцям багатоповерхівок, чиї оселі були пошкоджені обстрілами і непридатні для проживання до завершення аварійно-відновлювальних робіт.

-Люди мають знати, що все відбувається автоматично, їм не треба йти в кабінети посадовців, писати заяви, це все робота підприємств або генеруючих, або тих, хто утримує їхнє житло (чи ОСББ, чи ЖЕК). Вони подають розрахунок, ми затверджуємо, і люди отримують платіжки, де вказано, що перерахований платіж. Тоді або переплата йде, або списаний борг за рік, – зазначив в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Обслуговуючі та теплогенеруючі компанії передають до управління ЖКГ перелік квартир, мешканці яких мають право на компенсацію. Наразі це зробили 15 підприємств на загальну суму більш ніж 3,5 мільйона гривень. Компенсація послуг з теплопостачання відбувається за період з 15 жовтня 2022 року по 15 квітня поточного, а квартплати – з 1 травня минулого року по 1 травня 2023-го. Цю програму депутати міської ради затвердили на сесії наприкінці березня.

На сесії, яку намагалися зірвати чиновники в погонах і силовики. Рішення про бюджет, яким зміни в бюджет внесені, зараз оскаржується в судах, і хтось не хоче, щоб люди отримали. Але поки намагання заблокувати роботу міста, ми все одно будемо рухатися по тому плану, який нам доручили наші виборці, і будемо приймати рішення для людей, – підкреслив Олександр Ломако.

Продовжують діяти і інші соціальні програми допомоги чернігівцям, постраждалим від російської навали. Ще 8 людей отримають загалом майже 89 тисяч гривень часткової компенсації вартості відновлення вікон, пошкоджених обстрілами.

Взагалі цією програмою скористалися 736 мешканців міста, загальна сума коштів, спрямована на цю програму, – 9,2 мільйона гривень, – зазначила начальниця департаменту соціальної політики ЧМР Ірина Марчук.

52-м власникам приватних будинків, пошкоджених або зруйнованих під час боїв за Чернігів, виплатять з міського бюджету більш ніж 665 тисяч гривень одноразової матеріальної допомоги. Її розмір залежить від масштабів руйнувань житла.

Загальна сума коштів, які профінансовані за цією програмою – 29,9 мільйонів гривень, скористались цією програмою 1868 мешканців міста, – повідомила начальниця департаменту соціальної політики ЧМР Ірина Марчук.

Не залишаються без підтримки і мешканці обстріляних багатоповерхівок – 24-м особам за міською програмою виплатять загалом 250 тисяч гривень.

Скористались цією програмою, вже виплачено кошти, 389 особам на загальну суму 6 мільйонів 290 тисяч гривень, – додала Ірина Марчук.

Місто також вшановує подвиг загиблих або померлих Захисників та Захисниць України та виплачує компенсацію членам їх родин, які проживають у Чернігові.

Десяти особам на загальну суму 591833 гривні. І виплата разової компенсації за виготовлення та встановлення надгробку – одній особі на 20 тисяч, – уточнила Ірина Марчук.

Окрім цього, по 2 тисячі гривень отримає 21 чернігівський випускник з числа дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та дітей, які мають статус члена сім’ї загиблого або померлого Захисника чи Захисниці України.