ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Анисівські діти випускають газету, яку читає весь старостинський округ

Featured Video Play Icon

Замріяні очі та прагнення творити. Діти Анисівського старостинського округу надрукували власну газету “Імпульс”. Назву придумали, коли ховалися від російських атак в бомбосховищі. Юні видавці розповіли, що для них це не просто хобі, а шанс зробити внесок у відновлення країни та принести користь громаді.

Це роблять діти. Вони переборють себе, вони вчаться комунікувати, вони вчаться спілкуватися, вони розкривають свої здібності, можливо, які були раніше закриті. Це їм подобається. Ми бачимо, що це іде їм на душу, – розповідає заступниця директора Анисівського ліцею Людмила Честякова.

Наприкінці минулого року п’ятеро дітей взяли участь в освітній ініціативі “Активна позиція мого регіону. Очима дітей” від громадської організації “Українська античність”. За два місяці діти навчилися візуалізувати свої ідеї та оформлювати проєкти. Набувши практичного досвіду, вони вирішили роздрукувати свій перший інтерактивний журнал. 

Після того як ми надрукували нашу першу газету, розгорнули її та почитали, дітям сподобалось, діти були в захваті. Ми вирішили продовжувати. Так з’явився другий номер, потім з’явилися гарні відгуки читачів і так з’явився третій номер, – зазначила Людмила Честякова.

Щоб наші селяни завжди мали доступ до гарної інформації, яку ми для них випускаємо. Щоб вони могли прийти, наприклад, до пошти, взяти цю газетку і почитати якісь гарні новини, – каже журналістка газети “Імпульс” Поліна.

Видання, як і планували, виходить раз на місяць. Більшість інформації знаходять діти: спілкуються з односельчанами, уважно слухають та згодом пишуть статті. Долучитися до створення газети може кожен мешканець громади, наприклад, поділившись історією з власного життя.

Люди нам, наприклад, самі говорять, що, а от у нас є така новина, давайте в газеті її розмістимо – супер, давайте! І ми теж розміщуємо її, – додає Поліна.

Учасники творчої команди розподілили між собою обов’язки, кожен працює над своїм розділом: новини старостату, освітня інформація, пам’ятні дати, рецепти від місцевих господинь, оголошення та привітання. Діти не планують зупинятися, ба більше мріють облаштувати власний куточок та придбати необхідну для роботи техніку.

Деякі люди дуже дивуються, що, ого, як, у нас в селі газета? Круто, супер. Деякі люди дуже раді, що саме до них прийшли, саме в них беруть інтерв’ю.І вони залюбки відповідають на всі питання. Потім вони і читають це про себе в номері, – підкреслює Поліна.

Це газета, це таке натхнення, що дуже велике й чим можна зайнятися, – наголошує  програміст газети “Імпульс” Євгеній.

Для тих селян, які виїхали за кордон або не мають можливості читати друковану версію, діти створили електронний варіант. Зараз юні журналісти готуються видати вже четвертий номер газети.