Факт-новини: оперативні сюжети

Релігійні свята по-новому: ПЦУ перейшла на новоюліанський календар

Featured Video Play Icon

Першого вересня Православна церква України  та Українська греко-католицька церква перейшли на новоюліанський календар, який практично збігається з григоріанським, але є більш точним. Відтепер українці відзначатимуть нерухомі релігійні свята зі зміщенням на 13 днів назад, рухомі ж, наприклад, Великдень – залишаються без змін. За словами настоятеля Катерининської церкви Романа Кіника, нова релігійна реформа надасть можливість повернутися до традиційного для українців календарю.

Я б не сказав що це новий календар, повертаємося до того календаря, який колись в нашому народі був. Мені на очі потрапляв календар 1938 року, то фактично він виглядає так,  як зараз виглядає новоюліанський календар, на який перейшла ПЦУ. Також неодноразово зустрічалися календарі  1917 року, – зазначив настоятель Катерининської церкви Роман Кіник.

Історик Сергій Бутко підтверджує: ще у 1918 році в Україні започаткували перехід на григоріанський календар, проте більшовики були вороже налаштовані проти  церкви  та відкидали будь-які реформи пов’язані з релігією.

– Російські імперіалісти вони завжди намагалися показати свою вищість, що вони окремі від Європи, від цивілізованого світу і тому зараз вони якраз знаходяться, у них юліанський календар, ну а Україна, як невід’ємна складова цивілізованого світу  і Європи спокійно переходить собі на новий юліанський календар, – розповів історик Сергій Бутко.

Православна церква України впроваджувала перехід на новоюліанський календар поступово, оскільки велися постійні обговорення. Духовенство враховувало думку вірян, у результаті опитування майже всі виявилися готовими до змін.

– Звичайно, що буде,можливо, рік чи два роки  трошки незвично, бо трохи по іншому треба буде себе підлаштовувати під ці свята, але ми повинні розуміти, що ми не є якимось календаропоклонниками. Ми не поклоняємося календарю, ми поклоняємося тій чи іншій події, – підкреслив Роман Кіник.

Чернігівці кажуть, про реформу щодо новоюліанського календарю чули та цілком погоджуються з таким рішенням, а тому  намагатимуться поступово звикати до нових святкових дат.

– Ну в принципі ставимося позитивно, святкувати також будемо чому б і ні. Для мене це окей, аби не пострадянський календар, тому для мене це зручно, класно, будемо святкувати по-новому не бачу в цьому нічого поганого, навпаки так як весь світ, – каже Аліна.

– Треба поступово переходити, щоб було як навколо так і в нас.  Будемо старатися, до цього звикати,може не відразу всі свята саме так, але будемо дивитися по новому календарю, старатися робити так, – зауважила Тетяна.

Перше свято, яке містяни відзначатимуть по-новому – це Михайлове диво на честь архангела Михаїла. Згідно з новоюліанським календарем воно припадає на 6 вересня, замість 19-го, як це було ще рік тому.