ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Допомога армії, підтримка новобранців та ветеранський простір: що розглядатимуть на сесії?

Featured Video Play Icon

Передача придбаних Черніговом автомобілів та іншого необхідного для Сил оборони, допомога новобранцям, створення ветеранського простору, а також комплексна програма посилення обороноздатності, підтримки військових і їхніх родин. Загалом – майже п’ять десятків питань, котрі цього тижня мають розглянути депутати і депутатки на позачерговій, 37-ій сесії. Напередодні, 6 лютого, її порядок денний затвердили на погоджувальній раді.

Блок, пов’язаний зі Збройними силами, – перший. Зокрема, попередньо погоджена виконкомом програма на поточний 2024-ий, що відображає всі аспекти допомоги – “Оборона. Повага. Підтримка”.

– Ми систематизували в цій програмі всі програми, які є, і працюють в міській раді, по напрямку Збройних сил України. Це і соціальна допомога, це і допомога мобілізованим, яку ми починаємо виплачувати з цього року (вона буде окремо далі йти), це і шефська допомога військовим частинам, це і програма територіальної оборони.  На 24-й рік загальна цифра фінансування з усіх джерел – державного бюджету України, або місцевого бюджету України – 1 млрд (585 млн грн) 586 млн, – зазначив в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Сюди включено і посилення відділень реабілітації, і ті ж роботи на Яцево та в Ялівщині для гідного вшанування загиблих захисників. Власне, кошти громади тут – понад 665 млн гривень, решта, переважно, перерахований до держбюджету так званий “військовий ПДФО”, що має піти на придбання дронів, виробництво боєприпасів і зброї та місцеві військові частини. Разом із відновленням цей напрямок був і залишається основним пріоритетом для міста, сказав Ломако.

Працює Чернігів і з соціальною реабілітацією. В проєктах рішень сесії – створення нового комунального некомерційного підприємства “Ветеранський простір”, що опікуватиметься військовим та їхніми сім’ями, і допомагатиме з реінтеграцією в цивільне життя після звільнення зі служби.

Це ініціатива громадської організації “Серцевір”, ми ще в минулому році з ними спілкувалися, коли депутати передавали їм приміщення по Пирогова – колишня жіноча консультація, вони там почали діяльність. Тепер ми плануємо зробити там сервісний центр для ветеранів, спортзал, конференц-зал, соціальні працівники, психологи які там будуть регулярно працювати з нашими ветеранами саме в напрямку психологічної реабілітації та адаптації в суспільство, – розповів Олександр Ломако.

Серед важливих питань – зміни до програми соціальної підтримки, що дозволять виплачувати20 тисяч гривень щойно мобілізованим, умовно, на амуніцію, або допомагати пораненим. Розширення фінансової підтримки на військові частини, котрі не дислокуються на території міста, але де служать багато чернігівців, як от 1-ша танкова бригада. А також передача придбаного містом напряму за запитами бійців – пилорами, генератора, запчастин для ремонту авто і самих автомобілів.

Тендер відбувся, поставка очікується до кінця лютого – п’ять автомобілів типу “пікап”, які для чергування саме на території міста Чернігова, будуть передані фізично, коли вони будуть у нас, на військову частину, -уточнив Олександр Ломако.

Ще одна пропозиція, озвучена обранцями, і що має розроблений механізм – можливість під час воєнного стану допомагати із адресними запитами окремим військовим з коштів депутатського фонду. На сьогодні він передбачений у сумі 100 тисяч гривень на кожного депутата. 

Депутатський фонд закладений в бюджеті в повному обсязі 4,2 млн грн. Крім тих потреб, на які він був традиційно, депутати зможуть надавати матеріальну допомогу військовослужбовцям, або членам їхніх родин на матеріальне забезпечення на Дрони на тепловізори, на лікування, форма – все, що завгодно, – зауважив Олександр Ломако.

Мають розглянути на сесії коригування до ряду міських програм, зміни до складу депутатських комісій, що інколи не мають кворуму через мобілізованих або обранців, які не ходять на засідання, нові перейменування вулиць, звернення до центральної влади та земельні питання, в яких біля тисячі пунктів. Загалом, 47 питань, включно з різним і депутатськими запитами.