ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Дрони, соцпрограми, підтримка АТП. Що важливого розглядатимуть на 34-їй сесії?

Featured Video Play Icon

Двадцять мільйонів гривень на підтримку військових, зокрема купівлю нині найнеобхіднішого – дронів. Чернігів продовжує допомагати Збройним силам України і на черговій, вересневій сесії, планує виділити зі свого бюджету додаткові кошти для закриття нагальних потреб захисників. Про це на засіданні погоджувальної ради повідомив виконуючий обов’язки міського голови.

Ми виділяємо додатково 20 млн на програму шефської підтримки військових частин, із них, попередньо, я не буду давати деталі зі зрозумілих причин. У  нас була в пʼятницю, я думаю, дуже ефективна зустріч з командуючим ОК “Північ” і іншими військовими керівниками, і ми домовилися на підтримку ОК “Півночі” і бойових частин, які знаходяться в їхньому підпорядкуванні, виділити поки що 15 млн, ми подивимося далі по ситуації і продовжимо цю програму в наступному році, на дрони – це зараз те, що найбільш потрібно, – повідомив в. о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Серед майже трьох десятків питань, котрі виносяться на розгляд 34-ої сесії – поточні коригування кошторису, пролонгація двох міських соціальних програм – одноразової матеріальної допомоги власникам постраждалих внаслідок війни приватних будинків, а також часткової компенсації за заміну знищених чи пошкоджених вікон на весь період дії воєнного стану і три місяці після його припинення, низка робочих та блок земельних. 

Крім того, як додаткове, Олександр Ломако доручив підготувати питання фінансової підтримки комунального АТП-2528. Сьогодні підприємство продовжує працювати за довоєнними тарифами на послуги, далекими від економічно обгрунтованих, і через накопичені внаслідок цього збитки у понад 20 млн гривень має заборгованість перед постачальниками. 

-Це питання соціально важливе для людей.  Через те що ми не підвищуємо тарифи на вивіз сміття, це обʼєктивно, зараз ми ніякі тарифи не підвищуємо, але всі складові цих тарифів підвищуються, плюс ми розуміємо, що і електроенергія дорожчає, і заробітні плати трохи збільшуються, відповідно комунальне підприємство нарощує збитки, нарощує заборгованість перед постачальником, і рано чи пізно ці постачальники поставлять питання про те, що не буде відпускатися в борг паливо. А якщо не буде відпускатися в борг паливо, то у нас, в принципі, і з вивозом сміття, і з прибиранням міста будуть великі питання, – зазначив Олександр Ломако.

Розшириться порядок денний і зверненням депутатів та депутаток Чернігова до Верховної Ради й Кабінету Міністрів України щодо проєкту головного фінансового документу на 2024-ий. У муніципалітеті кажуть, парламент розглядає можливість зменшення ПДФО на місцях із 64 до 60%, а це вже мінус 200-250 млн гривень для міста, а також забрати 100% податку утримання військових, поліції, ДСНС та інших структур до державного бюджету.

– Це призведе до того, що у нас не те що не буде грошей, у нас буде мінус, навіть дуже суттєвий мінус в бюджеті міста. Тому що розглядати питання справедливості і підтримки ЗСУ це важливо, і в міру можливості всі це роблять, але є велика різниця у містах, у яких все окей з бізнесом, навпаки, релокувалися якісь підприємства з постраждалих регіонів, це перше, і друге, у яких немає тих шалених затрат на відновлення пошкодженої інфраструктури, житла, закладів освіти, як у Чернігова, а у нас всі кошти, по-суті, на це ідуть з міського бюджету – це утримання і відновлення, – підкреслив Олександр Ломако.

Таке рішення без врахування специфіки постраждалих та прифронтових громад, за словами Ломако, ще більше розбалансує ситуацію між регіонами та поставить під загрозу в цілому функціонування ряду населених пунктів. У Чернігова не вистачатиме коштів навіть на захищені статті, як от заробітні плати, і в подібній ситуації опиняться такі міста як Харків, Миколаїв, Суми, Запоріжжя та інші.