НовиниТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

У Чернігові планують провести ямковий ремонт доріг

Featured Video Play Icon

Замість капітального – ямковий ремонт. У Чернігові відновлять дороги на найбільш пошкоджених ділянках. Йдеться здебільшого про головні проспекти, автомагістралі та вулиці, стан яких – критичний. Про це, зокрема, йшлося на загальноміській нараді, 6-го лютого. Наразі комунальники обстежують вулично-дорожню мережу, аби визначити обсяг робіт.  Проте, як зазначив начальник управління ЖКГ Ярослав Куц, через обмеженість фінансових можливостей бюджету на 2024-ий рік,  у місті проведуть лише ямковий ремонт та ремонт струменевим методом.

Якщо говорити про ямки, ми всі ямки залатаємо, всі. Але якщо говорити про ремонт Мазепи, ремонт Грушевського, перетин Грушевського і Левка Лук’яненка, про Кільцеву, про інші вулиці, то на це коштів немає, – повідомив начальник міського управління ЖКГ Ярослав Куц.

Велика кількість ям значно ускладнює рух транспорту та призводить до аварійних ситуацій. Як пояснюють фахівці, у 2022-му році під час активних бойових дій асфальтове покриття було пошкоджене важкою технікою, а  постійні температурні “гойдалки” і опади взимку завдають  ще більших руйнувань. Проте, каже Ярослав Куц, проведення ямкового ремонту на пошкоджених ділянках, покращить стан доріг ненадовго.

Треба розуміти, що по всіх дорогах порушений верхній і захисний шар асфальту. Тобто, специфіка така, що бітум, верхня плівочка, кристалізується. Він стає, як скло. І по ньому їздять машини, гумою вони його не шкодять, тому вона стоїть 10 років. Як тільки по ньому пустити танк, він знімає цю захисну плівку, – пояснив Ярослав Куц.

Через події лютого-березня 2022-го року, за словами в. о. міського голови Олександра Ломако, у пріоритеті було відновлення Чернігова та підтримка Збройних сил України. Проте, цьогоріч, місто планує збільшити фінансування, аби усунути найпростіші пошкодження на проблемних ділянках доріг. 

Зараз ми розглядаємо бюджет міста і зміни до нього. Зрозуміло, що ті 128 млн, які закладені в проєкті, їх недостатньо. Дороги, це бачать зараз всі, що з ними робиться, і скільки туди треба коштів. Якщо вдасться нам збільшити цю суму, будемо намагатися збільшити. Зрозуміло, що це було б правильно, тому що  пересуваються всі чернігівці і бачать стан після такої важкої зими, – підкреслив в. о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Цьогоріч планується також завершення робіт на Любецькій та відновлення покриття на перехресті вулиць Пашина та Тероборони.