ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Допомога армії: Чернігів ще більше підтримуватиме військових

Featured Video Play Icon

Чернігів розширив можливості підтримки військових частин. Виконавчий комітет міськради 17 січня погодив внесення змін до Програми шефської допомоги військовим частинам ЗСУ, Нацгвардії, Державної спецслужби транспорту та  Держприкордонслужби, які розташовані на території м. Чернігова, на 2023-2024 роки.  Відповідне рішення дозволить ще більше підтримувати бійців, зокрема і 1-шої окремої танкової Сіверської бригади, завдяки яким, у 2022 році Чернігів встояв перед агресором. Нині ж воїни продовжують надавати відсіч росіянам, вже на південному та східному напрямках.

Зараз дуже багато військових частин, які або були дислоковані в Чернігові, або виконували бойові задання на території Чернігова, зараз знаходяться на Сході, на Півдні, в інших гарячих точках. Але вони більше за все, звичайно ж, потребують підтримки і від громади, і від бюджету міста у вигляді або зброї, або матеріальних цінностей, або транспорту і т.д. , – повідомив в. о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Як розповів Олександр Ломако, сама програма була прийнята ще до повномасштабного вторгнення, а тому і потребує змін та доповнень. Зараз місто зможе виділяти допомогу у вигляді субвенцій або придбаних матеріальних цінностей з подальшою передачею на частини, оперативно закриваючи запити тих, хто знаходиться упритул до ворога.

Зрозуміло, що в межах можливості бюджету, тому що найбільшу допомогу, внесок місто зробило це те, що ПДФО військовий, так званий, за 4 квартал 23-го року – 231 мільйон гривень, вони пішли вже в державний бюджет саме на потреби оборони. І в цьому році це було б 800 плюс, я думаю, що навіть більше, ніж 800 мільйонів, вони також пішли. Мільярд двісті коштів, які могли бути в місті, вони пішли вже на ЗСУ, – зазначив Олександр Ломако.

Серед найближчих закупівель, після набрання програмою юридичної сили, система РЕБ проти ворожих БПЛА. Місто на це витратить орієнтовно 6 мільйонів гривень. Комплекс надійде до 1-ої танкової, за запитом їхнього командира. Крім того, члени виконкому погодили передання пилорами на одну із військових частин. Її придбанням займалося КП “Зеленбуд”.

За запитом військової частини, теж я не буду називати назви, місто прийняло рішення придбати пилораму. Вона їм дуже потрібна для використання, виконання оперативних задач, пов’язаних з обороною нашої країни, – сказав Олександр Ломако.

В той же час виконувач обов’язків очільника Чернігова закликав усіх причетних до надання допомоги військовим закривати ці питання оперативно. Адже від цього залежить як і посилення лінії обороноздатності, так і наближення нашої Перемоги. Принагідно, цього дня Ломако також вручив медаль “За оборону Чернігова” депутату міськради Роману Старікову. Чоловік як волонтер у лютому-березні 22-го допомагав місту встояти, а після деблокади став на захист України зі зброєю в руках.

Кілька місяців тому ми прийняли рішення про нагородження вас медаллю “За оборону Чернігова”, вас не було і ми цього не зробили, а зараз, користуючись нагодою, що ви присутні, дозвольте вручити цю нагороду, – підкреслив Олександр Ломако.