Факт-новини: оперативні сюжети

НМТ- 2023: у Чернігові відкриються 7 екзаменаційних центрів

Featured Video Play Icon

Учні одинадцятих класів поспішають з уроків додому. Вже скоро на них чекає національний мультипредметний тест. До нього школярі готуються заздалегідь, хтось місяць, а дехто і півроку. Учень першої школи Євгеній  складатиме НМТ з української мови, математики та англійської. 

Я готуюся тільки до математики та з англійської, це з репетиторами. Але з української мови я готуюся в школі, тому що у нас дуже гарна вчителька, котра нас готує. То ми кожен урок вирішуємо різні тести та готуємось до НМТ разом, – розповів учень 11-го класу Євгеній.

Цього року основна сесія відбуватиметься з 5 по 23 червня, додаткова – на початку липня. Тест триватиме 3 години і складатиметься з трьох блоків. Два предмети будуть обов’язкові, третій – на вибір абітурієнта. 

Якщо в ЗНО ми мали завдання відкритого характеру, треба було писати і твори і відповідати були завдання з короткою відповіддю, то зараз це тестові завдання на вибір декількох відповідей або вибір правильної однієї відповіді, – уточнила  директорка центру професійного розвитку педагогічних працівників ЧМР Яніна Тимошенко.

Цьогоріч, з питань безпеки, у вільному доступі не буде інформації про місце складання НМТ, розповідає Яніна Тимошенко. Всі дані будуть в особистих кабінетах учасників.  

Вже з 30-го травня там будуть їх запрошення. І кожен зможе дізнатись де і в які дати. Треба дуже уважно переглянути,  яка дата і яка зміна, перша чи друга, щоб не втратити свою можливість і вчасно прийти  для участі в тестуванні, – додала Яніна Тимошенко.

У Чернігові зареєстровано близько двох з половиною тисяч учасників тесту, більшість із них – випускники шкіл. Кінцеві результати за шкалою балів ЗНО будуть відомі пізніше. 

Місто Чернігів буде відкривати 7 тимчасових екзаменаційних центрів для участі абітурієнтів. Вони будуть працювати у 2 зміни. Це будуть дуже насичені дні для нас, але, ми думаємо, всі абітурієнти зможуть отримати цю послугу якісно і доступно, – зазначила директорка центру професійного розвитку педагогічних працівників ЧМР.

Після довготривалої підготовки з репетиторами, школяр Євгеній сподівається написати англійську та математику більше ніж на 180 балів. З української очікує щонайменше 170.

Поки університет ще не вибрав, але вибрав спеціальність, це кібербезпека, тому що я вважаю, що це дуже гарна галузь, яка потрібна для України та й

взагалі, – розповідає Євгеній, учень 11-го класу.

Ще невідомо чи буде проводитись НМТ у наступному році. За словами Яніни Тимошенко, до  класичної здачі ЗНО школярі повернуться після закінчення воєнного стану.