Факт-новини: оперативні сюжети

До відбудови Чернігова хочуть долучитися французькі фахівці

Featured Video Play Icon

Гарний проєкт завжди знайде фінансування, якщо він продуманий і враховує інтереси всіх сторін. У цьому впевнені представники французької консалтингової компанії “Beten ingenierie” з 40-річним досвідом у галузях будівництва та інжинірингу з акцентом на екологічні проєкти, а також архітектурної студії “INterland”, яка понад 20 років спеціалізується на плануванні міст та реконструкції житлових кварталів. Днями вони приїздили до Чернігова, аби зрозуміти, як зранене війною з росією місто бачить свій подальший розвиток та чим можуть допомогти у його відбудові.

Ми знаємо, що ваша область і місто сильно постраждали на початку війни, і саме тому вирішили з погодження Міністерства екологічної трансформації Франції приїхати, щоб зустрітися з вами, поспілкуватися і з’ясувати, де можемо бути корисними, – зазначає директор консалтингової компанії “Beten ingenierie” Філіп Оспіталь.

-Ми працюємо у партнерстві з українськими компаніями, а також ведемо активні переговори з різними французькими міністерствами та меріями французьких громад, які мають бажання підтримувати українські міста, – додає президент міждисциплінарної агенції “INterland”, архітектор-урбаніст Франк Юлліар.

Пропозиція на даному етапі – напрацювати проєкт, що буде цікавим для бізнесу і важливим для міста, а також вплине на його привабливість і, відповідно, майбутній розвиток. У пошуку ж потенційних інвесторів, готових реалізувати конкретні ідеї, мають допомогти комунікація і промоція французьких фахівців і ті міжнародні зв’язки на рівні муніципалітетів, які активно налагоджує Чернігів, зокрема і з французьким Реймсом.

На сьогоднішній день ми чітко розуміємо, що майбутні інвестиції в місто можуть прийти тоді, коли буде виписана якісна і зрозуміла європейцям концепція розвитку міста. Ми почали зі студією “Якуша” розробку цієї концепції і я пропоную, щоби в подальшому студія “Якуша” була модератором по всім технічним питанням. У плані залучення і вашої компанії до якраз таки напрацювання цієї концепції, – підкреслив Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко.

Як зазначила представниця студії “Yakusha Design”, один із ключових об’єктів в концепції розвитку – річка Стрижень, яка умовно перетинаючи по центру весь Чернігів та будучи джерелом питної води для того ж Києва, потребує розчищення і благоустрою. І попри те, що наразі є чимало викликів, технічно більш важливих для міста, цей проєкт включає в себе різні аспекти і має зрозумілі переваги.

По суті, тут нема ніякої інновації, ми багато років розуміли привабливість цієї ідеї. Ми мали банальну причину, чому ми цим не займалися – нам постійно не вистачало коштів на цей проєкт, – уточнив очільник Чернігова.

Разом із тим, це осяжний, зрозумілий ресурс, орієнтовно в 10-15 мільйонів євро. Вкладені в цей проєкт, вони, насамперед, візуально змінять місто, зроблять його більш затишним і комфортним, а комплексно вирішене питання очищення та наповнення, і технічне унеможливлення викидів стоків допоможуть екології, переконаний Владислав Атрошенко.

– Це, по суті, невеликий проєкт з осяжним бюджетом, який може реалізуватися за два-три роки комплексно і мать дуже серйозний результат для розвитку міста, привабливості міста і я впевнений, що саме в цьому проєкті найкращий буде коефіцієнт корисної дії з точки зору вкладених коштів і ефекту, – зауважив мер Чернігова.

Також обговорили наповнення території поблизу міського парку відпочинку і зведення там великого медичного центру – якірного об’єкту, який би сприяв розвитку медичного туризму, та будівництва Палацу спорту, проєкт якого до повномасштабного вторгнення був на фінальному етапі розробки. Міський голова висловив сподівання, що їхнє спілкування перейде в практичну площину та закінчиться реальним проектом. Та зі своєї сторони пообіцяв максимальне сприяння в його втіленні, починаючи від прозорості і швидкості проходження всіх процедурних питань.